СВЕЧАНИМ откривањем плоче на Аеродрому "Никола Тесла", председници Србије и Француске, Александар Вучић и Емануел Макрон, означили су званичан почетак радова на модернизацији београдске ваздушне луке. Тај посао поверен је француском концесионару, компанији "Венси ерпортс".

Овим симболичним гестом челни људу двеју држава наговестили су и даље јачање економске сарадње кроз долазак нових компанија из ове земље у Србију. Улагање у аеродром је највећа француска инвестиција: "Венси" је већ једнократно уплатио 501 милион евра, а обавезао се да ће уложити укупно 732 милиона евра.

Други важан уговор је о јавно-приватном партнерству за изградњу постројења за прераду комуналног отпада и сређивање депоније "Винча", кojа je дoдeљeнa кoнзoрциjуму "Suez-ITOĆU". Французи прижељкују да буду партнер и у изградњи београдског метроа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Макрон и Вучић прошетали са грађанима до Кнез Михајлове (ФОТО+ВИДЕО)

- Од 2010. сваке године трговинска размена Србије и Француске расте од седам до десет одсто - објашњава Сања Иванић, директор Француско-српске привредне коморе. - Прошле године смо премашили милијарду евра спољнотрговинске размене. Према подацима за првих шест месеци ове године, резултат ће бити још бољи, јер смо прешли пола милијарде евра. У Србији послује 120 француских предузећа и она упошљавају 11.000 радника. Половина од њих су производна предузећа. Доста их је у аутомобилској и прехрамбеној индустрији. Интересују се за велики број сектора. Надамо се да ће ова посета привући још иневститора. Ми навијамо да се градња метроа повери Французима.

Међу великим инвестицијама француских компанија је и улагање "Мишлена" од 367 милиона евра у пиротску фабрику, док је "Агрикол група" у Србију "донела" 264 милиона евра. У беочинску цементару "Лафарж" је уложио 160 милиона евра. Пети на листи је "Таркет" са инвестираних 160 милиона евра.

Француски инвеститори су од 2010. уложили 1,5 милијарди евра, највише у аутомобилску и прехрамбену индустрију. А после Макронове посете очекује се нови круг улагања.


НАТПИС НА ПЛОЧИ

НА плочи, коју су Вучић и Макрон открили на аеродрому "Никола Тесла", пише:

"Дана 15. јула 2019. године, председник Републике Србије, Њ. е. Александар Вучић и председник Републике Француске, Њ. е. Емануел Макрон обележили су почетак радова на модернизацији Аеродрома 'Никола Тесла", коју спроводи компанија "VINCI Airports".