Социјално-економски савет (СЕС) Србије данас је подржао стављање ван снаге Закона о привременом уређењу основница за обрачун и исплату плата и других сталних примања код корисника јавних средстава, од 1. јанура идуће године.

На конференцији за новинаре после седнице којој је присуствовао и министар финансија Синиша Мали, чланови СЕС-а су рекли да се тај закон односи на 67.000 запослених у комуналним предузећима и на око 130.000 у јавном сектору.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић ће, како је данас одлучено, у наредних годину дана председавати СЕС-ом. До сада је председник СЕС-а био председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Siniša Mali: Realno je da i dogodine rastu zarade i penzije

Ђорђевић рекао је да очекује да ове године "заживе локални социјално-економски савети јер је то важно да би иницијативе за измену прописа и решавање других проблема долазиле од њих".

Он је рекао да ће о иницијативи СЕС-а за укидање казнених поена за раднике који су због објективних околности отишли у пензију пре 65 година старости, расправљати када буде завршена анализа о томе колико има радника са тим статусом и колико би то било оптерећење за Пензиони фонд и државу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mali: Srbija više nije prezadužena zemlja, javni dug 50 odsto

"Где год буде простора повећаваћемо пензије", рекао је Ђорђевић.

Милош Ненезић је рекао да ће се ове године интезивније радити на ширењу мреже локалних СЕС-а јер је планирано оснивање савета у 29 градова, а до сада је формирано у само осам, али "ни они после оснивања не раде како се очекивало".

"Србија би требало да приступи изради дрштвено-економске стратегије развоја за одређени период које имају све земље", рекао је Ненезић и додао да ће се СЕС ове године више бавити колективним преговарањем и тражењем начина да се заустави одлазак грађана у иностранство.

Председавајући Економско-социјалног савета Републике Српске Драгутин Шкрбић који је присуствовао СЕС-у рекао је да ће РС наредне године имати озбиљних проблема јер се очекује да у пензију оде 50.000 радника.

"Не знам да ли ћемо имати толико квалификованих радника да их замене и обезбеде доприносе за пензиони фонд и редовну исплату пензија. Знамо да не можемо зауставити одлазак али да бар успоримо одлазак", рекао је Шкрбић.

СЕС-а ће данас одржати и посебну седницу са гостима из Грчке и Републике Српске на којој ће се разговарати о колективном преговарању, решавању проблема миграција и стратегији друштвено-економског развоја.

Седници СЕС-а присуствовали су данас и потпредседник Економског и социјалног савета Грчке Георгиос Караникас, представник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић и председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић.