Накнада за заштиту животне средине и до 0,4 одсто прихода

Танјуг

25. 02. 2019. у 23:07

Накнаде за заштиту и унапређивање животне средине прописане Законом о накнадама за коришћење јавних добара примењиваће се од петка

Накнада за заштиту животне средине и до 0,4 одсто прихода

Фото Н.Живановић

Накнаде за заштиту и унапређивање животне средине прописане Законом о накнадама за коришћење јавних добара примењиваће се од петка, новац који загађивачи и транспортери опасних материја буду уплатили припашће општинама и градовима чији житељи су угрожени због загађења.

Накнаду плаћају фирме, предузетници и грађани чије активности утичу на животну средину, као и фирме које превозе нафту и нафтине деривате, односно хемијске и друге опасне индустријске материје на територијама општина и градова којима је Србија дала статус угрожене животне средине.

За тону емитованог сумпор-диоксида плаћа се 9 хиљада динара накнаде на име загађивања животне средине, док је такса за тону азот-диоксида 7,2 хиљаде динара, а за прашкасте материје 14,4 хиљада динара по испуштеној тони, осим уколико те материје потичу из асфалтне базе, када је надокнада десет пута увећана.

Такса на тону пластичних кеса без адитива је 25,9 хиљада динара, а за емисију произведеног или одложеног опасног отпада плаћа се по тони хиљаду и по динара, док сваки килограм увезене супстанце која оштећује озонски омотач кошта 52 динара.

За транспорт нафте и деривата, односно хемијске и робе од других опасних материја за индустрију или из ње наплаћује се накнада од 100 динара по тони, док се за активности које негативно утичу на животну средину може наплатити до 0,4 одсто годишњег прихода оствареног у претходној години од обављања тих активности.


Фото Н.Фифић

Утврђивање накнаде за заштиту и унапређивање животне средине, њену контролу и наплату, обављају градови и општине, а остварени приходи уплаћују се у њихове буџете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)