КОКА КОЛА КУПИЛА БАМБИ: Отишла Плазма, за њом иде и Књаз?

Јелена Субин

19. 02. 2019. у 09:02

Компанија "Кока-Кола" ХБЦ АГ купила српски кондиторски гигант "Бамби" из Пожаревца за 260 милиона евра. Фабрику воде требало би да преузме централа из Атланте

КОКА КОЛА КУПИЛА БАМБИ: Отишла Плазма, за њом иде и Књаз?

Фото Танјуг

ПЛАЗМА кекс више није у српским рукама! Компанија "Кока-кола" ХБЦ АГ, са адресом у Грчкој, купила је кондиторски гигант "Бамби" из Пожаревца за 260 милиона евра, од фонда Mid Europa Partners. Због уобичајених одобрења надлежних органа, читав процес преузимања очекује се у другом кварталу ове године.

У компанији "Кока-кола" истичу да ће им ова куповина омогућити нове развојне могућности у Србији и региону.

- Ова аквизиција представља изврсну прилику за стварање додатне вредности за нашу компанију, купце и акционаре - казао је Зоран Богдановић, главни извршни директор компаније "Кока-кола" ХБЦ АГ. - У наш постојећи портфолио водећих брендова напитака, додаћемо потрошачима добро познате, комплементарне брендове. Ово ће додатно ојачати нашу релевантност на тржишту и однос са купцима и дати нам могућност да повећамо своје присуство у кључним приликама за конзумацију.

Како се наводи у саопштењу "Кока-коле" ХБЦ, значајна вредност компаније "Бамби" јесте и јака дистрибутивна мрежа.

- После обележавања пола века од почетка производње "кока-коле" у Србији, сигурни смо да је наш тим спреман да подржи ову важну одлуку да компанија закорачи у категорију грицкалица и кондиторских производа - изјавио је Светослав Атанасов, генерални директор компаније "Кока--кола ХБЦ Србија и Црна Гора". - Ова аквизиција је потврда да је Србија врло атрактивно одредиште за стране инвестиције, али и доказ одлучности наше компаније да останемо интегрални део локалне заједнице у којој послујемо и да наставимо да развијамо своје пословање у овој земљи. Сигуран сам да ће наши глобални брендови удружени са "Бамбијевим" водећим производима бити права добитна комбинација.

Андреј Јовановић Фото С. Боснић

ДИРЕКТОР "МОЈИХ БРЕНДОВА" ЗА "НОВОСТИ": НАШ КЕКС У СВАКОМ "КОСТА КОФИЈУ"

ПРОДАЈА компаније "Бамби" велика је ствар за Србију! Да једну српску компанија, која је достигла такав ниво у окружењу, препознају највећи на свету, велико је признање и нама и региону. Тако у разговору, за "Новости", пословни потез објашњава Андреј Јовановић, први човек компаније "Моји брендови" у чијем власништву од 2015. године послује "Бамби".

Према његовим речима, за пожаревачког гиганта нема граница. "Плазма" кекс ће се, каже служити у сваку кафу у највећем ритејл шопу "Коста кофи", који је у власништву "Кока-коле". Новац од продаје "Бамбија", како истиче, уложиће у неке компаније које су у девастираном положају. Пре би инвестирао у фирме, него у куповину земљишта или у грађевину.

На питање да ли је истина да је компанија "Кока-кола" купила и "Књаз Милош", Јовановић каже:

- Није још тачно да смо продали "Књаз" - "Кока-коли". Али, ако питате да ли су они заинтересовани за куповину, могу да кажем да јесу. Ако је неко као "Кока-кола" добар партнер, онда постоји могућност.

Јовановић најављује да "Имлек" очекује развојна судбина, јер ће у наредном периоду добити најбољу и најсофистициранију фабрику у Европи. То ће, тврди, бити завршено у наредних годину дана. Након тога, како каже, биће познато да ли ће и "Имлек" бити препознат од неких мултинационалних играча.

Продаја произвођача чувене српске "плазме" - "Кока-коли" ХБЦ изгледа неће бити и једина пословна сарадња са компанијом "Моји брендови", у чијем је власништву био "Бамби". Већ се увелико прича да је америчка "Кока-кола" из Атланте, чији је "Кока-кола" ХБЦ партнер, односно "Хеленик Кока-кола", заинтересована и за куповину компаније "књаз Милош". Тиме би, уколико не продају Фабрику воде "Роса", били власници и вода "аква виве" и "књаз милоша". Ова трансакција је, како сазнајемо, завршена, само се чека на званично објављивање.

- Незванично се прича, али мислим да је и куповина "Књаз Милоша" договорена - казао нам је Мирољуб Алексић, власник "Алко групе". - Да ли је у овој цени или не, то не знам. Куповина "Књаза" је природна, док је аквизиција "Бамбија" проширење портфолија "Кока-коле" и на кондиторску индустрију. Сматрам да је то добар пословни потез, како за "Кока-колу", тако и за "Бамби", а и за нас као земљу. Фабрика ће наставити да ради, а са њом сви запослени настављају да остварују приход и личне дохотке и тиме хране своје породице. Користиће се домаће сировине, плаћати сви порези и таксе држави. А, кроз извоз ће се остваривати девизни приливи, што је врло битно. Купопродајна цена је коректна, само је нејасно да ли је у њој обухваћена цена "Књаза Милоша" или не. Ово је добра и корисна трансакција.

Како нам је Алексић испричао, "Хеленик Кока-кола" је купила "Бамби" и хоће да ради кондиторску индустрију. Они су други највећи партнер "Кока-коле" у свету и самостално одлучују о аквизицијама. А сама "Кока-кола" хоће и договорила је куповину "Књаза".

- То су две различите фирме - говори Алексић. - "Хеленик" пуни "Кока-колу", а овде послује самостално и има монопол. Заједно са "росом" имаће два бренда и оба ће радити кроз своје канале продаје.

У Комисији за заштиту конкуренције кажу да компанија "Кока-кола", до јуче, није поднела пријаву концентрације ради стицања контроле над друштвом "Књаз Милош". Уколико дође до ове аквизиције, "Кока-кола" би имала око 40 одсто тржишног удела, што је на граници монопола. Ипак, у пословним круговима се спекулише да постоји опција и да би "Кока-кола", уколико не прође код антимонополиста, могла "Росу" да прода "Нестлеу".

Фото А. Стевановић

НЕ ЗНА СЕ ГДЕ ЋЕ ПОРЕЗ БИТИ ПЛАЋЕН?

ЈЕДИНА дилема око продаје "Бамбија" је где ће и у којој земљи бити плаћен порез на ову трансакцију. Иако је пожаревачки гигант, једна од најпознатијих српских фирми, њен власник је Фонд "Денјуб фудс Б.В." чија адреса је у Холандији. Ова компанија је и власник "Мојих брендова", чији генерални директор Андреј Јовановић јуче није знао где ће бити плаћен порез на трансакцију:

- Све законске обавезе према Србији биће измирене, а остало морате да питате Холанђане - рекао је синоћ за "Новости" Јовановић.

РАДНИЦИ ЗАДОВОЉНИ

РАДНИЦИ који раде у "Роси", у Сурдулици, на путу за Власину, презадовољни су што су запослени у овој компанији, која је у систему "Кока-кола" ХБЦ. Како "Новости" сазнају, плате у производњи су између 50.000 и 80.000 динара. Направљен је одличан систем награђивања, додатни рад се плаћа или се добијају слободни дани. Због интерних правила не смеју да јавно говоре, али троје радника са којима смо јуче контактирали, кажу да су привилеговани зато што раде за "Кока-колу".

СИНДИКАЛЦИ НЕОБАВЕШТЕНИ

КАКО нам је испричао Дејан Титовић, председник Синдиката "Независност" у "Бамбију", каже да су тек у понедељак сазнали за продају и да ће данас имати састанак са генералним директором, како би добили више информација.

- Видећемо како ће све да протекне, јер ништа више од тога не знамо - испричао нам је Титовић. - Прикупљамо неке податке, али чекамо званичну информацију. Сада имамо добар и коректна колективни уговор.

Продају "Бамбија" данас није могао да коментарише ни Новица Рајковић, председник Самосталног синдиката у "Бамбију". Како нам је казао - "ништа до сутра".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (43)

Cccc

19.02.2019. 09:09

Ovo je strasno, pa kokakola ima svu vodu da izvuce iz Srbije! A i proizvod koka kola je otrov!

Anja Zak

19.02.2019. 09:12

Ima li jos nesto da se proda osim ljudi? Ili i oni bivaju prodani zajedno sa zemljom , vodom, fabrikama...? Cenzura ne odobrava pitanja, a ni odgovor na pitanja! Ziveo administrator i cenzor!

električar

19.02.2019. 09:12

Znači, Amerikanci dodaju gas ... Hoće kauboji aktivnije da jašu ... Na kraju ćemo doći u poziciju da pijemo samo rakiju, vode za nas neće biti. Ali, možda će to da nam najzad aktivira mozak ...

jovan

19.02.2019. 09:14

"ukoliko ne prođe kod antimonopolista"!??, pa naravno da ne treba da prodje ukrupnjavanje sa ciljem monopola na trzistu! pa i Nestle je iz njihovog "orkestra". postoji sema povezanih kompanija i to svako zna sem nasih iz antimonopolske komisije?

Vadadada

19.02.2019. 09:14

Ee super , odlicno.. ma sve treba da prodamo i da radimo za 200 € bog da nas vidi.. Ebemti muku..

Sosa

19.02.2019. 09:27

Samo kad ste se prodali Koka-Koli. Moram konacno da odrastem, nema vise moga plazma keksa.Ameri ce vremenom da promene recepturu i nafiluju proizvode svojim otrovima pa ce i kod nas biti dembelana od 180-200 kg. Sosa

Mačakpodšlemom

19.02.2019. 09:37

Bravo za državu. Pravi domaćin koji prodaje svojuimovinu osuđen je na propast. Bravo tako se vodi domaćinstvo.

Likos

19.02.2019. 09:40

ma bravo, prosto narod da poželi ovakvu vlast, sve rasprodaje, a kad ne bude ništa, a šta onda? Ej prodavati brend svoje zemlje poznat u svjetu, to mogu i da razumijem, ali brate mili Vodu? To nikako ne smije pa za 20 g će biti ratovi zbog iste.

somborac

19.02.2019. 09:43

Jadna smo mi država kada prodajemo najjače brendove srpske industrije najvećim neprijateljima

Jova

19.02.2019. 10:36

Kome idu te pare od prodaje,naravno nasim politicarima,ta vrsta pljacke se radi vec 20godina...

GAJA

19.02.2019. 10:37

....VIŠE NIJE U SRPSKIM RUKAMA.....A ČIJI JE BIO FOND KOJI JE BIO VLASNIK ........

Rigoleto

19.02.2019. 10:38

Prodaju državno pošto nisu imali ni gaće pre uzurpacije vlasti. Bedni i jadni u istoriji cete ostati upamceni.

BOŽA ZEMUNAC

19.02.2019. 10:42

Pa dobro da li smo mi normalni (mislim na vlast).Sve prodajemo što je Srpski brend i što je dobro.Posebno mislim na vodu.Za koju godinu vodiće se ratovi za H2O. PIJEŠ VODU KAO VO, NE ZNAŠ ŠTA JE H2O.

Sumadinac

19.02.2019. 10:51

I Knjaz i Plazma su odavno u privatnom vlasnistvu tako da ne razumem komentare kako vlast nesto prodaje, to je prodato jos 2002 godine za vreme zutih.

mile969

19.02.2019. 10:58

Interesantno da niko ne pročita čitav tekst a komentarišu, Bambi nije državna firma, već je vlasnik fond iz Holandije.

Dacha77

19.02.2019. 10:59

SVAKA VAM ČAST DOMAĆINI.. ŠTO NE PRODAŠE ŽUTAĆI PRODASTE VI. SRAM VAS BILO VIŠE NIŠTA SRPSKO NIJE OSTALO!!!

Vertical Limit

19.02.2019. 11:00

Bravo Vucicu.Tako se to radi kad za krajni cilj imas unistavanje Srbije i njene privrede.Majstor si nema sta

Senka Šijak

19.02.2019. 11:00

da li je moguće? ima li nešto što nećete prodati? strašno! svaka vlast posle raspada je počela rasprodavati naše najjače fabrike dobro vas je podučio Milošević, sram vas bilo!

Nik

19.02.2019. 11:13

Neobavesteni ljudi,Bambi, Imlek, Knjaz Milos je vec 10ak godina u rukama istih ljudi,i odavno nisu srpski. Sve 3 firme su u Sorosovoj grupaciji, tako da nista nismo sad prodali nego Soros prodaje sto je davno kupio.

Pera Detlić

19.02.2019. 11:16

Oni pre ovih počeli rasprodavati sve, ovi naprednjaci nastavili ono što je ostalo. Lako je prodati tuđe, napravite g, naprednjaci pa prodajte, ovo je još jedna pljačka naroda,

Nina

19.02.2019. 11:36

@Pera Detlić - Da li ste prvo pročitali tekst pre lupanja gluposti.U tekstu lepo piše da "Bambi" je u vlasništvu korporacije koja je iz Holandije i da su oni ga prodali.Možda ti je Vučić kriv što si nepismen ili si samo neostvaren i nedovršen pa tako i komentarišeš.

Nik

19.02.2019. 11:43

Ljudi BAMBI je privatizovan još 2004. godine.Čitate li vi šta ili samo komentarišete.Investicioni fond SALFORD kupio BAMBI 2004. Od tada nema Srbije u BAMBI-ju.

Драган Јовановић

19.02.2019. 14:08

Од данас више не конзумиран ни плазму, ни производе "бамбија" из Пожаревца. А што се тиче продаје наших изворишта воде сматрам да ни једно не треба продавати или уступати на коришћење странцима јер су изворишта од непроцењивог значаја за један Народ и Државу.

sozgas

19.02.2019. 14:12

Bar dve trecine komentatora ove vesti je zrelo za oduzimanje poslovne sposobnosti. Ne zbog svojih stavova, vec zato sto nemaju kapaciteta da zaprime najprostiju informaciju - Bambi je privatizovan pre 15 godina. I takvi ce sutra da glasaju i da o necemu odluce. Boze me sacuvaj...

Jodza

19.02.2019. 14:41

Citao ili ne, sustina je ista.Od 2000-te na ovamo smo rasprodali sve sto je u Srbiji valjalo.Ocigledno da nismo jos uvek svesni (citaj obavesteni) da u sopstvenoj drzavi nismo vlasnici vode.Sve smo rasprodali.Mi kao sramotna generacija smo to rasprodali,bez obzira bili politicari ili ne,bili biznismeni ili ne,crveni,zuti,plavi,nazadni,proevropski,napredni.I kao posmatraca je krivica velika.Prodajemo prirodna bogatstva i brendove da bi uvozili proizvode najgoreg kvaliteta.