САВЕТ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА ПРЕДЛАЖЕ: Електронски потпис за све

С. Б.

понедељак, 11. 02. 2019. у 20:02

САВЕТ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА ПРЕДЛАЖЕ: Електронски потпис за све
Привредници подсећају надлежне да треба усвојити преостале подзаконске акте Закона о електронском документу

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА је на списку приоритета Владе. Из угла Савета страних инвеститора, између два издања "Беле књиге", овај сектор забележио је умерен напредак. Привредници подсећају надлежне да треба усвојити преостале подзаконске акте Закона о електронском документу и подзаконски акт који прописује даљинску идентификацију корисника у финансијском сектору. Предлажу да се олакша коришћење електронског потписа у јавном и приватном сектору, тако да буду доступни ширем кругу грађана.

Члан УО Савета страних инвеститора Маринко Укропина истиче, за "Новости", да је један од позитивних помака то што електронски документ сада има исту важност као писани, иако је још присутан отпор према томе у пракси. Позитивно је и што је омогућено електронско плаћање услуга Е-управе на интернет порталу помоћу платних картица. Измене и допуне Закона о девизном пословању су донеле одређени напредак у електронском плаћању.

Већина институција поштује нова правила и једноставније процедуре. Отпора, ипак, још има.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Електронски потпис преко мобилног раван својеручном

- Пореска управа, на пример, још захтева да потврда о резидентности буде у штампаном облику, потписана и са печатом - каже Укропина. - Другим речима, ако се нека компанија из Србије рекламира на "Гуглу", да би избегла двоструко опорезивање мора да тражи од Министарства финансија САД да пошаље потврду о резидентности у штампаном облику, потписану, с печатом.

ПРЕПРЕКЕ

- И даље постоје препреке - истиче Маринко Укропина. - Треба имати у виду да дигитализација представља шансу, што значи да Србија треба да искористи ову прилику како би побољшала своју конкурентност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације