АПР: Око 40.000 друштава евидентирало стварне власнике, рок 31. јануар

Танјуг

27. 01. 2019. у 23:07

 АПР: Око 40.000 друштава евидентирало стварне власнике, рок 31. јануар

Фото Ж. Кнежевић

Према Закону о централној евиденцији стварних власника, регистровани заступници у предузећима, удружењима, фондацијама и задужбинама, која су регистрована у АПР, у обавези су да евидентирају стварног власника
Према Закону о централној евиденцији стварних власника, регистровани заступници у предузећима, удружењима, фондацијама и задужбинама, која су регистрована у Агенцији за привредне регистре (АПР), у обавези су да до 31. јануара изврше евидентирање стварног власника.

Према речима заменице регистратора Регистра привредних субјеката у АПР-у Марије Пајић, до сада је законску обавезу извршило око 40.000 од 65.000 регистрованих друштава, и то 23 одсто привредних друштава и установа, 17 одсто фондација и задужбина и 16 одсто удружења.

АПР је од почетка евидентирања стварних вланика апеловала на кориснике да изврше обавезу тако што је на 65.000 регистрованих налога послала позивни мејл о постојању ове законске обавезе”, рекла је Пајићева за Тањуг.

Она је рекла да се Закон примењује на сва привредна друштва, осим на друштва која су у стечају или у поступку принудне ликвидације, и не примењује се на јавна акционарска друштва.

Евидентирање су дужни да изврше и законски заступници задруга, установа, задужбина и фондација, пословних удружења и удружења грађана, осим спортских удружења и верских организација, навела је Пајићева.

Осим домаћих, истиче она, обавезу евидентирања стварних власника имају и огранци страних правних лица, као и представништва страних привредних друштава, задужбина и фондација.

“Евиденција стварних власника се води у потпуности електронским путем. Корисник апликације која се налази на интернет страници АПР-а приступа на основу налога који је креирао на систему за централизовано пријављивање корисника, а то је исти онај налог који обвезници већ увелико користе за подношење финансијских извештаја и коришћење других електронских услуга”, објаснила је Марија Пајић.


depositphotos

Поред налога, регистровани заступници морају да имају електронски сертификат и апликацију НеxУ за потписивање електронским потписом.

“Поступак евиденције је бесплатан, не постоји никаква накнада коју је потребно платити. Такође, регистровани заступник не мора сам да припреми захтев за евидентирање, то може учинити било ко за њега. Са једног корисничког налога може да се креира више захтева за евидентирање, а онда сваку ту пријаву потписује регистровани заступник”, рекла је Пајићева.

Нагласила је да ће техничка служба АПР-а радити 30. и 31. јануара до 20 часова у циљу помоћи корисницима уколико буду имали неки технички проблем.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miša zaštita

29.01.2019. 07:58

Kako su ih registrovali ako se ne zna ko je vlasnik. Koliko se sećam u osnivačkom aktu se obavezno navodi taj podatak.