ВЛАСНИЦАМА малих и микро предузеће у Новом Саду у понедељак су министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и градоначелник Милош Вучевић свечано уручили грантове о додели укупно 15 милиона динара бесповратних средстава, као подршка развоју и промоцији женског предузетништва у Србији.

Тако су, захваљујући државном програму за чију је реализацију ове године обезбеђено укупно 100 милиона динара, 44 новосадске предузетнице добиле износе од 70.000 до 550.000 динара, за набавку машина, одговарајуће опреме или софтвера за унапређење својих делатности и запошљавање нових радника.

- Нови Сад се показао као најагилнији центар женског предузетништва у нашој земљи, будући да су на неколико различитих конкурса министарства, Новосађанке биле убедљиво најактивније - истакао је министар Поповић у Свечаним салонима на Петроварадинској тврђави, где су учесницама уручени уговори о додели финансијских подстицаја.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Београд испред Загреба по многим фискалним параметрима

Министар је најавио могућност да, након успешно завршених разговора за представницима одговарајућих међународних институција, догодине буде чак и удвостручен износ намењен подршци женском иновационом предузетништву у нашим општинама и градовима.

Градоначелник Вучевић је истакао велики значај ове подршке не само у јачању приватног бизниса жена него и за наставак смањивања броја незапослених.

- Незапослених жена је у Новом Саду, у новембру прошле године било 9.414 а ове у истом месецу их је 8.609 на тој евиденцији.

Власнице новосадских фирми нису криле велико задовољство добијањем те вредне подршке.

- Пошто од Нове године креће двојно књиговодство, неопходан нам је нови, јачи софтвер, будући да имамо око 320 клијената - каже, за "Новости", Далиборка Бабић Богојевић, власница књиговодствене фирме.


УНИВЕРЗИТЕТ

НА Универзитету у Новом Саду има око 25.000 студенткиња а многе од њих су показале сјајне иновативне идеје. - Наше младе девојке добијају одлично универзитетско образовање, а истовремено размишљају да делују и као предузетнице - рекао је министар Поповић