Срећно и за већу плату

Е. В. Н./Агенције

06. 08. 2018. у 09:20

Срећно и за већу плату

Министар Антић у шпалиру рудара Фото З. Глигоријевић

Око 25.000 рудара Србије у понедељак обележило свој дан уз захтеве надлежнима за већу безбедност на раду. Честитали премијерка, министар енергетике и директор ЕПС

УЗ поздрав "срећно" свакодневно одлазе на посао, где зарађују хлеб са седам кора. Око 25.000 рудара у Србији у понедељак је обележило свој дан, који и ове године прате њихови захтеви за веће плате и већу безбедност на раду, јер тврде да раде као пре пола века.

Њима је празник у понедељак честитала премијерка Србије Ана Брнабић, изражавајући дубоко поштовање за тежак и одговоран посао који рудари обављају. Министар рударства и енергетике Александар Антић у понедељак је посетио ЈП ПЕУ "Ресавица" и изјавио је да ће држава заједно са синдикатима радити на поправљању услова рада оних који заслужују велико поштовање и њихов посао учинити безбеднијим.

Прочитајте још: У ПОРОДИЦИ СТАМЕНКОВИЋ ТРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ РУДАРА: Није лако кад ти син силази у јаму

- Пројекат, популарно назван "чешки кредит", у завршној је фази, а њиме бисмо обезбедили модернизацију неопходне опреме за руднике "Соко", "Рембас и "Штаваљ", који има највеће резерве - рекао је Антић. - У првом циклусу набавили бисмо опрему вредну 10.000.000 евра. Влада Србије је буџетом за ову годину обезбедила државну гаранцију за активирање те кредитне линије. Најважније да се ефекти уложених средстава виде кроз повећање производње угља.

Први човек "Електропривреде Србије" Милорад Грчић је рекао да је предани рад рудара ЕПС ослонац стабилне производње угља и електричне енергије у Србији.

Прочитајте још: ЂУРИЋ О ЦРВЕНИМ ЛИНИЈАМА ЗА СРБИЈУ: Заштитићемо "Трепчу", "Газиводе", "Валач"

- Сваки пут су рудари доказали да одговорност, храброст и посвећеност послу побеђују сваки изазов - нагласио је Грчић. - За тежак посао се каже да је рударски, али само рудари знају колико је труда, снаге, знања и пожртвованости потребно да би се успешно урадио тај посао, да би грађани и привреда Србије били енергетски сигурни.

Директор "Ресавице" Марко Вуковић додао је да би модернизација у рудницима "Соко" и "Штаваљ" дуплирала производњу, а дошло би и до повећања безбедности, јер, пошто се ради као пре пола века, тренутно има доста повреда рудара. Председник синдиката "Рембаса" Милош Весић рекао је да се положај рудара не мења годинама. Плате, како тврди, јесу редовне, али мале.

- Млади рудар, на пример, са ноћним радом и додацима, може максимално да заради 35.000 до 40.000 динара, а неколико старих радника у целој јами може да заради до 700 евра. За уложени рад, плата би требало да буде око 1.000 евра. Знамо да је то нереално, али борићемо се да рудари добију оно што заслужују - оценио је Весић. - Опрема је обновљена пре више од три деценије, а ради се "помоћу штапа и канапа", односно килавице и мотике.

ПЕТКОВИЋ: "ТРЕПЧА" СИМБОЛ БОРБЕ ЗА ОПСТАНАК СРБА НА КиМ

Дан рудара обележен је данас у комбинату "Трепча" у Косовској Митровици, где је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић руководству и запосленима поручио да тај комбинат представља окосницу економског развоја српског народа на северу КиМ.

Петковић је рекао да је Рударско-металуршко-хемијски комбинат "Трепча" симбол борбе за опстанак српског народа на КиМ и да Србија никада неће одустати од "Трепче", као ни од целокупног енергетског система у јужној покрајини.

Он је цитирао председника Александра Вучића да Србија никада неће одустати ни од српског народа на КиМ, као ни од "Трепче", хидроелектране "Газиводе" и трафостаницу "Валач", јер су то "црвене линије одбране српског националног интереса и државе Србије".

"Одлучни смо да останемо на својим вековним огњиштима и додатно смо у то убеђени након свих лажних вести и дезинформација са којима се суочавамо претходних дана. Због тога је важно да поруку мира упутимо и са овог места", рекао је Пековић.

Ана Брнабић

Он је подсетио да је прошле године у Звечану прослављено 90 година постојања модерног комбината "Трепча" за који је камен темељац положио краљ Александар Карађорђевић.

У "РЕСАВИЦИ" ДЕЛЕ ОТПРЕМНИНЕ Рудник "Ресавица" ове године ће уз отпремнине напустити 350 запослених, рекао је председник Синдиката рудара овог рудника Небојша Миленковић. Отпремнине су 300 евра по години стажа, 200 евра обезбедила је држава, а 100 евра предузеће. Миленковић каже да их узимају углавном административни радници и рудари којима је до пензије остало неколико година. Предузеће ће ове године, рачунајући и природни одлив, напустити укупно око 450 радника.

Како је рекао, од тог времена до данас Србија је много уложила у изградњу и развој "Трепче" која је изузетно важна за Србију и у економско-правном смислу, каже, представља српску компанију.

"Посебно је важно да будемо уједињени и да сви заједно будемо свесни да као уједињјени можемо да сачувамо све наше вредоности, пре свега, мир и безбедност, а то ћемо сачувати зато што је иза вас овде држава Србија. Сачуваћемо нашу имовину, нашу "Трепчу", изборићемо се да она, као и други привредни субјекти на КиМ, и даље буду мотор развоја српског народа овде на северу КиМ", поручио је Петковић.

Он је честитао рударима празник и изразио наду да ће га српски народ, уједињен, много година и деценија обележавати у индустријском парку Трепча.

Генерални директор "Трепче" Јован Димкић навео је да тај комбинат бележи добре производно-финансијске резултате и да обим производње последњих неколико година износи 200.000 тона.

Димкић је истакао да је "Трепча" стабилна компанија која редовно измирује све обавезе, док је просечна зарада рудара, како каже, изнад 700 евра и спада у најбоље у региону.

Оно што може да поремети пословање комбината јесте, каже, спољни фактор, односно косовске институције.

Димкић је напоменуо да администартивне одлуке приштинских институција повремено ометају извоз производа и изазивају велике финансијске губитке, али и наносе штету пословном имиџу компаније.

Он је истакао да правни статус КиМ и статус "Трепче" нису одвојена питања, као и да је у Трепча у политичком фокусу Приштине.

Менаџмент и запослени у "Трепчи" се, каже, не руководе страначком политиком, али су без двоумљења опредељени да спроводи државну политику Србије.

Милорад Грчић

"Имамо много разлога да дамо пуну подршку настојањима нашег дрзавног врха на послу најтежем могућем којим се у овом тренутку баве. Морамо бити свесни да решење не може бити само оно које је добро само за КиМ или север КиМ, већ за српски народ у целини, и у централној Србији и у региону", поручио је Димкић.

На прослави у "Трепчи" прочитана је и честитка директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића запосленима и руководству комбината, као и свим рударима у Србији у којој се истиче да се ове године Дан рудара обележава у тренутку када као држава и народ пролазимо кроз тешке и судбоносне наде.

Ђурић је навео да смо сведоци константних изазова и претњи које се између осталог односе и на енергетски систем на КиМ и подсетио да је председник Вучић неколико пута нагласио да постоје јасне црвене линије када се ради о "Трепчи" и енергетици на КиМ.

"Зато желим и овог пута да поручим да ће Република Србија заштити и Трепчу и хидроелектрану "Газиводе" и трафостаницу "Валач". У то не треба нико да сумња, јер онај ко дира у Трепчу руши темеље егзистенције српског народа на КиМ, а то ћемо наставити да чувамо", стоји у писму Ђурића.

Он је нагласио да је "Трепча" деценијама у разним државним системима и државним превирањима, темељни ослонац енергерског, економског и укупног развоја и напретка наше јуже покрајине.

"Трепча је незаобилазна претпоставка у свим савременим стратешким плановима даљег ширења енергетскохг сектора и модерног развоја КиМ", поручио је Ђурић.

"БОР" ДОБИЈА ПАРТНЕРА

Уручивањем Шистекових награда, највишег признања Рударско-топионичарског басена (РТБ), у понедељак је у Бору свечано обележен 6. август - Дан рудара Србије.

- Ове године очекује нас избор стратешког партнера за РТБ - казао је Александар Антић, министар рударства. - У игри је пет-шест озбиљних компанија из Русије, Кине, Канаде... - Будући стратешки партнер треба да понуди такав обим инвестиција да се у Бору производи од 100.000 до 150.000 тона бакра годишње. Такође, један од критеријума је да сви запослени остану на својим радним местима, као да се, у будућем периоду, са растом производње, број радника и увећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nenad Nenadovic

06.08.2018. 14:25

Srpski rudar uz inostane kredite moci ce da kopa ugalj, a stanci ce moci da kopaju zlato. I sve se to desava u zemlji koja se zove - Srbija,,,,