АУТО-ШКОЛЕ ПРЕД (НЕ)РЕШИВИМ ПРОБЛЕМОМ: Траже им успон на полигону

П. ЖИВКОВИЋ

13. 07. 2018. у 21:02

Ауто-школе Србије опет пред (не)решивим проблемом приликом обуке нових возача. Чак трећина не поседује одговарајућу низбрдицу са висинском разликом од 50 центиметара

АУТО-ШКОЛЕ ПРЕД (НЕ)РЕШИВИМ ПРОБЛЕМОМ: Траже им успон на полигону

Полигоне чекају преправке, Фото З. Јовановић

МАЊЕ од трећине ауто-школа у Србији, у овом тренутку, испуњава законске услове везане за полигон, а највећи проблем представља успон на полигону, без ког ниједна од око 450 АШ у Србији, од 25. октобра ове године неће моћи да ради.

Овај податак проистиче из прелиминарних резултата (коначни се очекују веома брзо) анкете коју је Привредна комора ауто-школа Србије спровела међу својим чланицама.

По тим резултатима само 28,4 одсто АШ има полигон који испуњава све услове. Највећи проблем, успон на полигону, нема исти проценат школа (28,4), а много муке код уређења полигона задаје и обавеза да "постоји довољно простора" за "операцију скретања улево или удесно за возила Е (камиони с приколицом) и Ф (трактори) категорије". Овај услов не испуњава 25,4 одсто ауто-школа.

- У другом делу анкете тражили смо од наших чланица да кажу да ли имају могућност да реше проблем - кажу за "Новости" у овом удружењу - Резултати нису охрабрујући.

Само 8,8 одсто ауто-школа каже да ће до 25. октобра успети да испуни све потребно да би наставили са радом. Проценат оних који сматрају да "постоје шансе" да реше проблем је 25 одсто, а чак 32,8 одсто категорично каже да не постоји ни шанса да тај проблем буде решен.

То би значило да ће после првог слома ауто-школа када је због нових прописа, крајем 2015. њихов број смањен са 900 на 448 поново доћи до затварања одређеног броја ауто-школа, јер је тешко веровати да ће надлежни поново пролонгирати рок.- Проблем постоји али није нерешив - каже један од власника АШ из Београда. - Да ли у договору са локалном самоуправом или другачије не знам, али знам да сви чекају последњи дан.

Успон није Кеопсова пирамида - каже наш саговорник - Треба да буде дуг шест метара са висинском разликом од 50 цм.

Има и других мишљења.

Тако један од власника ауто-школа из унутрашњости Србије каже да ће "инсистирање на полигону за жонглере а не за возаче" додатно смањити број ауто-школа у Србији па ће кандидати на обуку морати да иду и пар стотина километара од места становања.

- Досад смо на студирање и лечење ишли у Београд а сада ћемо морати и због возачке дозволе - каже он.


НЕЛОЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА

ЈЕДАН од наших саговорника, који по правилу нису хтели да им се објаве имена, каже да је поново на делу "нелојална конкуренција".

- Поново се кандидати маме на разне начине. Тако неки сваком 100. кандидату поклањају аутомобил иако је и врапцима јасно да са садашњом ценом обуке тешко да могу да поклоне и бицикл - каже један од власника ауто-школа са којима су разговарале "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Патриота

13.07.2018. 22:05

Шта правите од свега међеда, у Бијелом Пољу сваки полигон има успон, обавезно приликом полагања је кретање узбрдо уз ручну, а не само по равном па узбрдо стану пањеви и не умију да крену...

Saša

13.07.2018. 22:13

Kakav poligon, nedavno sam bio na začelju kolone od dobrih 10-ak vozila koju je na uzbrdici stvorio čovjek koji se obučava, kojem se automobil stalno gasio, a kojeg nismo imali gdje preteći jer je cijelim putem puna linija. Ali sam bio strpljiv, jer sam se sjetio svojih muka kad sam se obučavao, i pomislio-tako se kali dobar i odgovoran vozač.

Opusteno

13.07.2018. 22:15

Uf al je tesko nasuti 2 kamiona zemlje .... I napraviti uspon.... I malo asvalta preko... Zaista neresivo ha ha ha

Predrag

13.07.2018. 22:48

Ako mene pitate, ja bih im tražio i da jedan deo poligona bude "opremljen" rupama prečnika najmanje pola metra i dubine bar 20 cm, zatim da postoje tramvajske šine koje su bar 20 cm iznad nivoa kolovoza, pa obligatno jedan deo poligona da cele godine bude pod snegom i ledom (simulacija beogradskih ulica u zimskim uslovima)...

Može i bez poligona

13.07.2018. 23:33

Vjerujte mi, može i bez poligona a i bez auto škole. I sistem radi bez problema, uči vas ko god ima vozačku dozvolu, na ulici. Samo treba sakupiti 100 sati za volanom prije polaganja, a evidencija se vodi u dnevniku. Tako sam bar učio i položo ja. Možda zvuči čudno, ali sistem radi već decenijama. Jedina mana je što učeći od drugih, možete steći i neke loše navike.

max

28.11.2018. 15:55

@Može i bez poligona - u sto si pismenkada ubijes sa takvim kandidatom nekoga ili ti nastrada kandidat dal ce sistem tada funkcionisati