Пчелари пример како се удруживањем постиже успех

Танјуг

25. 06. 2018. у 16:16

Премијерка Ана Брнабић је поручила да пчелари могу да буду пример за све друге пољопривреднике у борби за домаћи аграр

Пчелари пример како се удруживањем постиже успех

Ана Брнабић, Фото: Влада Републике Србије

РАЧА - У Рачи је данас постављен камен темељац за изградњу погона за прикупљање и пласман меда Савеза пчеларских организација Србије (СОПС) "Наш мед", а премијерка Ана Брнабић том приликом поручила је да пчелари могу да буду пример за све друге пољопривреднике у борби за домаћи аграр.

У нови погон, како је рекла Брнабић, биће уложено око милион евра и најавила је подршку државе у том послу.

"Пчелари су пример за све у Србији, шта може да се уради када се удружите и не одустајете", рекла је она.

У новом погону у Рачи, који би требало да буде завршен за 150 дана од почетка радова, скупљаће се мед из целе Србије, а Брнабић каже да је, после Новог Зеланда, најквалитетнији мед на свету у Србији, која је и рекордер по броју кошница по глави становника.

"Пчеларство је једна од грана које треба да вуче целу Србију", рекла је Брнабић и истакла да СОПС чува традицју пчеларства у Србији која је дужа од 120 година, окупља све пчеларске организације и чини је 10.000 пчелара широм Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић: Држава ће наставити да подржава пчеларе

Сви пољопривредници могу да уче од пчелара који су показали како удруживањем и заједничком борбом нико не може да их уцењује, нагласила је она.

Пчелари су, наводи Брнабић, права снага међу пољопривредницима у Србији и навела да је СОПС одлучио да не зависи ни од кога и да сузбије нелегалну конкуренцију.

Објаснила је да су новац за нови погон сакупили од чланарина, да су расписали конкурс у коме су учествовале 32 локалне самоуправе и на коме је победила општина Рача која је понудила најбоље услове.

Навела је да је направљено заједничко предузеће чији је власник 80 одсто локална самоуправа, а 20 одсто СОПС.

Премијерка је најавила да ће поново доћи у Рачу када буде завршен погон и додала да ће из тог погона мед бити пласиран не само на домаће, већ и на инострано тржиште.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовцих истакао је да би волео да свака грана пољопривредне производње буде удружена као што су пчелари.

Недимовић каже да без пчеларства нема пољопривреде и да је нови погон у Рачи велиак ставр за ту општину.

"Не знам боље организовано удружење од пчелара, волео бих да смо сви такви", рекао је он.

Председник СОПС-а Родољуб ЖИвадиновић поручио је да сваки пчелар може да се радује, јер ће свој мед моћи да пласира по реалним ценама.

Изразио је захвалност држави и локалној сампуправи на помоћи пчеларима и подсетио да је у време када је Александар Вучић био премијер почела борба против фалсификата меда, а да су пчеларима на располагању субвенције које даје држава.

Позвао је пчеларе да искористе подршку државе и да што више произвођачца извози мед.

Полагању камена темељца присуствовала је и министарка задужена за демографију и популациону политку Славица Ђукић Дејановић, као и представници локалне самоуправе.

Претходно су се премијерка и министри Недимовић, Ђукић-Дејановић састали у згради општине Рача са председником те општине Ненадом Савковићем.

После полагана камена темељца Брнабић је посетила изложбу меда и на поклон добила добила теглу меда и књигу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације