ЕУ неће потопити извоз нашег шећера
27. 11. 2017. у 21:05
Шта укидање квота за прозводњу шећерне репе у европи доноси српским фабрикама. Главно тржиште су околне земље које немају своје погоне
Фото Д. Дозет
ШЕЋЕРАНЕ из Србије, процењују стручњаци, и поред тога што је ЕУ својим пољопривредницима укинула квоте за производњу шећерне репе, не би требало да имају проблема са пласманом свог “слатког” производа. Шећер произведен у Србији, слажу се упућени, могао би лако да нађе купце у земљама у окружењу које немају своје шећеране, или имају тек минималан број оваквих фабрика.
Шећерна репа се, како објашњава Живко Ћурчић, руководилац Одељења за шећерну репу на Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду, већ традиционално гаји на 50.000 до 70.000 хектара.
- Суша је оставила свој данак и на репи, па је принос нешто мањи, од тридесетак па до 100 тона по хектару, тамо где је репа била заливана - јасан је Ћурчић. - Пољопривредници, међутим, не би требало да имају проблема са приходом. Сушна година довела је и до тога да садржај шећера у њему буде знатно већи, па је уместо од 12 до 16 дигестија и до 20 одсто. Самим тим, Србија ће и с родом који је мањи имати довољно шећера.
Србија, како оцењује Ћурчић, не би требало да има проблема ни са укидањем квота за производњу репе у ЕУ, следеће године.
- Сигурно је да ће се производња репе у ЕУ повећати, али Србија има своје тржиште у околним земљама - поручују Ћурчић. - Код нас, у зависности од количине репе и године, ради и пет шећерана, док околне земље имају једну или највише две. Самим тим, сматрам да ћемо, уз сарадњу са пољопривредицима, моћи стабилно да држимо своју позицију.
СРБИЈА, како указује Ћурчић, годишње троши око 250.000 тона шећера. Очекује се да ће ове године бити произведено око 400.000 тона, тако да ће шећера бити довољно и за наше потребе, а и за извоз.
И у “Суноку”, највећем произвођачу шећерне репе у нашој земљи, али и у региону, сматрају да укидање квота не би требало да доведе до проблема, али да ће довести до заоштравања конкуренције и борбе за повећање ефикасности производње.
- Укидањем система квота произвођачима у Европи је омогућено да производњу прилагоде стварним приликама на тржишту и да истраже нова - истиче Љубиша Раденковић, директор ове компаније. - Кључ опстанка и развоја домаће индустрије шећера је у унапређењу пољопривредне производње у смислу повећања квалитета и приноса шећерне репе.

И Петар Матијевић, власник Индустрије меса “Матијевић”, али и највећи произвођач шећерне репе у Србији, који је ове године ову биљку гајио на 3.300 хектара, размишља о квотама за производњу у ЕУ.
- Улагање у гајење репе је велико, од 1.500 до 2.000 евра по хектару, тако да ћу још видети како ће се ствари развијати - објашњава Матијевић. - Већи ми је проблем одлука државних органа да умањи количине државне земље по условном грлу, тако да сада имамо 25.000 хектара, а обрађивали смо 33.000...
НЕПОЗНАНИЦА
КОНАЧНЕ последице одлука ЕУ о квотама су, како оцењује Раденковић, још увек непознаница чак и за креаторе ове политике, иако они верују да ће подстаћи повећање производње шећерне репе.
- Прилике на свим тржиштима шећера су прилично турбулентне, а то је последица не само измењених прописа и регулативе, већ и драматичних последица снажних непогода које погађају највеће светске произвођаче шећера - истиче Раденковић.
iz glave
27.11.2017. 21:43
nijedno obećanje, a da je u našu korist, nisu ispunili...nijedno
Sav taj secer moze u Kinu, nego nema ko da misli.
Bio je nas do 2000teSad je Koletov secer
Zasto bi ga potopili kad je najkvalitetniji na svetu. Ni za vreme sankcija nije bilo zastoja u izvozu.
Šta je naš šećer ?
Коментари (5)