Сваки трећи газда би да запошљава

С. Б.

25. 10. 2017. у 21:45

Сваки трећи газда би да запошљава

Чадеж, Михајловићева и Скот на објављивању резултата анкете, Фото Танјуг

Анкета у више од 1.000 српских предузећа показује да се привредници надају већем профиту. Око 32 одсто испитаника нада се да ће наредне године ангажовати још радника

ОПТИМИЗАМ српских предузећа, макар оних 1.030 који су учествовали у анкети УСАИД пројекта за боље услове пословања - не јењава. Сваки трећи, 32 одсто, верује да ће наредне године повећати број запослених, док свега четири одсто страхује да ће морати да дели отказе. По питању профита, наде су још веће. Више од половине испитаних, 51 одсто, ишчекује већу добит.

Овогодишња, седма, анкета потврђује да српску привреду углавном муче старе бољке. На питање шта највише оптерећује њихово пословање, највећи број власника предузећа, њих 63 одсто, упире прст у парафискалне намете. Порези и доприноси на зараде су камен спотицања за 58 испитаника, а сива економија за 54 одсто. Административне процедуре угрожавају пословање половини анкетираних.

- У наредном периоду морамо да радимо на ефикасности у погледу катастра, али и да видимо шта може да се уради са парафискалним наметима, да ли они могу да се смање - истакла је данас Зорана Михајловић, потпредседник Владе Србије. - Треба да радимо и на проблему извора финансирања. Сигуран сам да можемо да седнемо са банкарима и нађемо решење за екстерно финансирање малих и средњих предузећа.

Годинама уназад све мањи проценат наших предузећа користи позајмљена средства. Чак 69 одсто привредника се није задуживало како би финансирало пословање и развој. Пре шест година у тој позицији је било 31 одсто испитаника. Данас се чак 84 одсто испитаника финансира из сопствених средстава.

СМАЊИЛИ БИ ПОДСТИЦАЈЕ СТРАНЦИМА СРПСКА предузећа значајно су последњих година променила став према државним субвенцијама. Чак 57 одсто њих би смањило средства намењена страним инвеститорима. Све је мање, међутим, противника државне помоћи и у другим сегментима. Свега 12 одсто се противе улагањима државе у инфраструктуру

- Постоји оптимизам у вашим предузећима по питању будућег запошљавања и очекивања већег профита - рекао је амбасадор САД Кајл Скот. - Препреке су мање него пре седам година у многим областима. Постоји још проблема које треба да решимо, а то је екстерно финансирање и пореска администрација.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Menadžer "Gugla": Srpska preduzeća mogu da "namame" čak milion ljudi


Анкета открива и да свега 11 одсто фирми учествује у јавним набавкама. Неспремни су да се надмећу са јавним сектором за посао због утиска о раширености корупције приликом доделе посла, али уверења да државни сектор предност даје понудама са нижом ценом науштрб квалитета.

- За Привредну комору Србије ова анкета је уџбеник - рекао је данас Марко Чадеж, председник ПКС. - На основу овога правимо програм.


КОШТАЈУ КЊИГЕ

ПОЛАКО се смањују административни трошкови српске привреде. Истраживање Републичког секретаријата за јавну политику које прати овај сегмент показује да су они сада 19,8 одсто мањи него 2010. године. Највећи део административних трошкова предузећа тиче се пореза и вођења књига. Следе трошкови царинских поступака.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dragan

25.10.2017. 22:09

Svaki bi da zapošljava ali ako ne mora da plaća radnika ili ako baš mora da mu da minimalac a ovaj posle da mu vrati deo.

Pa i radnici bi 1000 evra platu

26.10.2017. 15:15

@Dragan - kompromis je da rade za toliko koliko rade... da im ne odgovara, dali bi otkaz.

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

25.10.2017. 23:19

Наравно да би, јер " наши западни пријатељи"-окупатори по овој цени рада (тачније робовања) од 23500 дин месечно за минимум 200 радних сати, немају робове-раднике чак ни у Сомалији, Етиопији, Источном Тимору, Никарагви, Индији, Пакистану, Руанди....+ још добију из нашег буџета субвенције, да плате тај наш рад ....

SIEPA

26.10.2017. 14:23

@Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији! - To je dozvolila nša vlada ,nisu ti krivi stranci Srbine!!!!!!!!!