Европска комисија изузела је Србију из одлуке од увођењу нових антидампинг мера и царина на увоз челика и челичних производа, што значи да железара у Смедереву, у власништву кинеске ХБИС групе, раније Хестил, неће плаћати никакве пенале на извоз, односно да ће бити конкурентнија од осталих челичана.


Нове антидампинг мере односе се на увоз челичних призвода из Бразила, Ирана, Русије и Украјине у Европску унију, саопштила је данас Европска комисија.

Прочитајте још: Кинези извозе само наш челик

Кина је још раније била обухваћена мерама ЕУ.

Одлуку је, према незваничним информацијама Танјуга, председник Европске комисије Жан Клод Јункер већ потписао.

Прочитајте још: Директор Хестила: Србија је способна да одговори Бриселу о извозу челика

Након истраге, коју је спровела Европска комисија,на испоруке топло ваљаних челичних лимова из Бразила, Ирана, Русије и Украјине, плаћаће се таксе од 17,6 до 96,5 евра по тони.

"Српски увоз у ЕУ, иако је у почетку био део истраге, није укључен у коначну регулативу, јер се њихов обим сматра занемарљивим", наводи се у саопштењу Европске комсије достављеном Танјугу.

Додаје се да је ова мера још једна у низу које је ЕУ предузела да заштити "европске предузећа и индустрију од непоштених трговинских пракси".

Циљ је, наглашавају у Комисији, да се осигурају једнаки услови и лојална конкуренција за европске компаније.

Ова мера је 48 по реду када је реч о антидампинг и анти-субвенционим мерама ЕУ на производе од челика.

Такође, ово је један од веома ретких случајева у историји антидумпинг поступака Европске уније да једна земља буде изузета.

После одлуке ЕК, Смедеревска железара практично ће бити конкурентнија од неких од највећих на свету, попут бразилске
AcelorMittal, Aperam Inox America do Sil, Unisas Siderurgicas de Minas Gerais, Gerdau Acominas, Monarakeh Steel Company, Novolipetsk Steel, Magnitogorsk Iron Steel Works, PAO Sverstal, Metinvest Group...

ЕУ је 1. јула 2015. године покренула антидампинг истрагу против увоза топловаљаних целичних производа из неколико земаља, укључујући и производе из железаре у Смедереву.

Иначе, мало ко је веровао у овакав исход истраге Европске комисије.

Почетком јула ове године, поједини српски медији су спекулисали да Европска комисија намерава да предузме казнене мере против смедеревске челичане, али и државе Србије због наводног кршења антидампинг мера Европске уније.

Спекулисало се, наиме, да Хестил своју компанију у Србији користи за ''препакивање'' производа пореклом из Кине.

Из Министарства привреде су категорично демантовали те тврдње, истичући да је реч о злонамерним инсинуацијама, с обзиром на то да и Управа царина, и Европска унија, пажљиво мотре на порекло и количину увезене робе.