БЕОГРАД - Председница владе Србије Ана Брнабић потврдила је данас да ће бити повећана минимална цена рада, али није могла да прецизира колико ће то повећање бити.

"Могу да кажем са сигурношћу да ће се подићи минимална цена рада, а размишљамо о још неким принципима, да ли да са тиме подижемо и неопорезиви део за плате или како можемо као влада да изађемо у сусрет што више и радницима и синдикатима, али и да олакшамо послодавцима, који морају да запошљавају и надам се отварају што више радних места", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре у влади.

Она је рекла да у овом тренутку не може да каже која је цифра о којој влада размишља, али да ће се то брзо сазнати, јер преговори о минималној цени рада треба да се заврше до 15. септембра.

Ти преговори, додала је, теку добро, али постоји донекле значајна разлика између онога што синдикати траже и онога на шта су послодавци спремни да пристану.

Влада, као и до сада, покушава да пронађе средину између те две ствари, закључила је Брнабић.

БРНАБИЋ: МЕЊАТИ ЗАКОН О ЈАВНИМ НАБАВКАМА

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да се мора мењати Закон о јавним набавкама, јер постојећи не омогућава ефикасан рад.

"Морамо да радимо на изменама и допунама Закона о јавним набавкама, јер нас тај закон не омогућава да радимо ефикасно и да за Србију и њене грађане добијамо најбоље услуге за најнижу цену", рекла је Брнабић новинарима у Београду.

Упитана да прокоментарише писање појединих медија да фирма Про интер бележи раст захваљујући пословима са државом, она је рекла да се тим није бавила, али и подвукла да се послови са државом морају добијати на тендеру који је отворен и транспарентан.

"Једна ствар коју ми морамо да обезбедимо је конкурентност, да бисмо добили најбоље производе по најнижој цени", закључила је она.

БРНАБИЋ: ОДШТЕТА ЗА РТБ СЕ НЕЋЕ ДРАСТИЧНО ОДРАЗИТИ НА БУЏЕТ

ВЕСТ о пресуди по којој Србија треба да плати 40 милиона долара грчком Митилинеосу због РТБ Бора, није добра за Србију, али то се неће драстично одразити на буџет, каже председница владе Ана Брнабић.

Она је нагласила да је планиран дефицит у буџету, а да је остварен суфицит, те да ће због те пресуде можда морати да се избаци један до два планирана пројекта из финансирања, што, каже, није проблем.

"У овом тренутку гледамо на буџет као на ширу слику, у смислу повећања минималних зарада, како ће се то одразити, да ли и у ком опсегу ће се одразити повећање неопорезивог дела дохотка, како ћемо и у ком опсегу повећати плате у јавном сектору", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Влади Србије.

Она је нагласила да ће данас на седници владе бити покренута иницијатива да се направи међуресорно тело више министарстава све евентуалне нове арбитраже.

"Морамо то да држимо под већом контролом", подвукла је Брнабић.

Митилинеос је пре неколико дана саопштио је да је Међународни арбитражни трибунал у арбитражном поступку који је покренула против Србије, а поводом РТБ Бора, донео пресуду у корист грчке компаније која тражи обештећење.

Како наводи Митилинеос, не прецизирајући о ком је арбитражном суду реч, трибунал је пресудио да држава Србија исплати грчкој компанији накнаду у износу од 40 милиона долара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

* У Србији повећана минимална цена рада на 130 динара

* Синдикат: Минимална цена рада једна од најнижих у Европи