Порез на квадрате скочио у Београду

Е. В. Н.

13. 05. 2017. у 18:03

Порез на квадрате скочио у Београду

Фото Н. Фифић

Последњи дан за уплату дела на имовину је 15. мај, иако многе општине нису издале решења. Ко није добио решење, уплаћује износ једнак последњој лањској рати

ПОНЕДЕЉАК 15. мај последњи је рок за плаћање друге овогодишње рате пореза за имовину. С обзиром на то да овај порез наплаћују свака општина и град за себе, некима нова решења још нису пристигла на кућне адресе. У том случају, грађани треба да на уплатницу упишу износ једнак последњој лањској рати, баш као што су радили и за прву рату коју су плаћали у фебруару. Када им пристигне решење, имаће рок од 15 дана да уплате евентуалну разлику у односу на рату коју су платили по старом обрачуну.

Краљевчани су једни од оних који још нису сазнали колики намет им је разрезан за 2017. годину. У тамошњем одељењу пореске администрације градске управе истичу да ће решења за овогодишњи порез на имовину почети да пристижу тек крајем овог месеца.

- Као и прошле године, решења шаљемо тек крајем маја и почетком јуна - каже Јован Симовић, начелник Одељења пореске администрације краљевачке градске управе. - На основу јединствене цене утврђене за целу Србију, износ на решењима пореза на станове у односу на 2016. увећан је за 2,7 одсто, а за локале је смањен за три одсто.

Градске власти у Врању нису повећавале износ пореза на имовину за ову годину, јер је значајније поскупљење затекло житеље овог града прошле године, што су највише осетили власници породичних кућа. У појединим градским зонама повећање по том основу је износило и до 51 одсто. Број донетих решења за порез на имовину грађана ове године је за 1.040 већи него лане - укупно 20.870, показују подаци локалне пореске администрације у Врању.

ПЛЕНИДБА ИМОВИНЕ? Ове године, у циљу пуњења градске касе Врања, акценат је стављен на ефикаснију наплату свих јавних прихода, па је направљен план који укључује чак и меру принудне наплате кроз пленидбу покретне и непокретне имовине пореских дужника, која се у Врању уводи први пут. Иако је, према извештају локалне пореске администрације, наплата локалних јавних прихода током прошле године повећана за 50 милиона динара у односу на претходну, дуг по основу пореза на имовину износи 340 милиона. Од тога, грађани дугују 180, а фирме 160 милиона динара.

На подручју града Новог Сада у току је подела овогодишњих решења за порез на имовину са износима већим проценат или тек мало више у односу на лањски "разрез" те обавезе. Како је прецизирано за "Новости" у Градској пореској управи, за власнике станова у првој градској стамбеној зони поскупљење износи 1,10 одсто, они у другој плаћају 1,11 процената више, а у трећој за 1,05 одсто. Према тој рачуници, за стан површине 50 квадратних метара у првој зони стар 10 година лане је порез износио укупно 9.240 динара, док би у овој требало издвојити 101 динар више. Имајући у виду квартално плаћање, то значи да грађани свака три месеца плаћају више од 11 до 25 динара на име те пореске обавезе. То незнатно поскупљење, како тврде у Граду, настало је услед раста цена некретнина.

Слично је и у Београду. Поједини обвезници добили су решења, други их још чекају. Износи су, судећи према онима који су добили своја решења, нешто увећани, за до хиљаду динара за шире централне зоне. Град Београд је још пре пристизања прве рате на наплату најавио да грађани могу да очекују до два одсто већу пореску обавезу у овој у односу на претходну годину.

КАМАТЕ И КАЗНЕ

КАШЊЕЊЕ у плаћању било које рате повлачи за собом и затезну камату по стопи од 14 одсто. Прописи предвиђају и могућу казну од 5.000 динара по свакој закаснелој рати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Milan

13.05.2017. 18:52

mogu da razumem porez na nekretninu tipa lokal ili stan koji se izdaje al ne razumem porez na objekat u kom vlasnik zivi

Mr. Jingles

14.05.2017. 00:54

"U tom slučaju, građani treba da na uplatnicu upišu iznos jednak poslednjoj lanjskoj rati, baš kao što su radili i za prvu ratu koju su plaćali u februaru. Kada im pristigne rešenje, imaće rok od 15 dana da uplate eventualnu razliku u odnosu na ratu koju su platili po starom obračunu." Teraju ljude da plate nešto za šta nisu dobili račun? Pa im prete ukoliko ne uplate razliku?! Voleo bih čuti mišljenje pravnika...

oldlala

14.05.2017. 09:23

Istekne rok za placanje druge rate a nedobijem resenje,po uputstvu platim ratu kao prosle godine,e sad ako je povecan porez moram da doplatim razliku u roku 15 dana,sto znaci opet uplatnica i opet provizija i maltretiranje da se uplati zato sto nisu ustanju da dostave resenje na vreme.Jedino ispravno po meni bi bilo da se razlika plati sa trecom ratom a ne u roku 15 dana.

Trajko Đurić

14.05.2017. 18:29

povećavaju namete i smanjuju plate kako bi nas što pre izbacili iz stanova.

lopovi

14.05.2017. 22:24

hoce li i kada trulez od drzave srbije prestati da nas maltretira s ovim porezima? zasto da ga placam kad jos uvek nemam ni prevoz ni kanalizaciju ni vodu? nista nisu uradili za sve ove godine, ali su smislili kako da ga povecaju i uveli pojam "ulazni pravac" u beograd. pa svaki objekat je na nekom ulaznom pravcu u beograd!