ЛИДЕРИМА 12 општина чији су грађани били најактивнији у слању фискалних рачуна и слипова у наградној игри "Узми рачун и победи" у среду су у Влади уручена признања за допринос борби против сиве економије и заслужене награде: 12 wi-fi зона са бесплатним интернетом током 15 месеци, које ће у тим општинама поставити "Телеком Србија".

Интернет-зоне добиће Бела Паланка, Димитровград, Пландиште, Бела Црква, Голубац, Сечањ, Житиште, Раковица, Сврљиг, Бачки Петровац, Прокупље и Тител. Овај посао биће завршен за највише 90 дана, а интернет ће моћи да се користи у кругу од 150 метара и омогућава повезивање до 300 корисника, а опремљено је и прикључцима за пуњење мобилних телефона и ЛЕД осветљењем тако да ће представљати украс тргова или паркова.

- "Телеком" је са НАЛЕД-ом подржао наградну игру кроз обезбеђивање дела награда и за грађане и за локалне самоуправе, јер сматрамо да сузбијање сиве економије унапређује сигурност грађана и представља предуслов бољег животног стандарда - рекао је Предраг Ћулибрк, генерални директор "Телекома Србија". - "Wi-fi дрво" je производ домаће памети, инжењера и конструктора из "Телекома" и домаћих партнерских фирми.

Признања најактивнијим општинама уручио је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић, који је истакао и да ће пет првопласираних добити по 20.000 евра у динарској противвредности које је издвојила Влада за опремање или реконструкцију објекта од општег интереса попут школе, болнице, вртића или друге јавне установе. Који пројекат ће бити реализован одлучиће грађани гласањем путем општинског сајта или у општинској управи.

Горан Ковачевић, председник Управног одбора НАЛЕД-а истакао је да такмичење градова и општина чини наградну игру "Узми рачун и победи" јединственом у свету.

- Учешћем у наградној игри грађани се нису борили само за себе већ и за град у којем живе - рекао је Ковачевић. - Они ће сада видети директне последице свог одговорног понашања и разумети повратну везу коју плаћање пореза има са квалитетом живота у њиховој заједници, што гради додатно поверење у државу и начин на који се троше буџетска средства.

ПРИХОД ДЕВЕТ МИЛИОНА ЕВРА

У наградној игри послато је више од 8,5 милиона коверата са фискалним рачунима и слиповима, чија вредност се процењује на 70 милијарди динара, од чега је директан приход буџета већи од девет милиона евра. Према подацима Пореске управе за јануар и фебруар, забележен је раст евидентирања промета преко фискалних каса посебно код малих обвезника, за 29 односно 34 одсто.