Стан греју скупље, фирму јефтиније

Е. В. Н.

20. 09. 2015. у 19:46

Нова уредба Владе Србије, али и нижа цена гаса, од почетка октобра мењају рачуне за топли дом. У Зрењанину повољније, α у Крагујевцу “ужаренο”

Стан греју скупље, фирму јефтиније

НОВА уредба Владе Србије, која ће почети да се примењује од октобра, промениће цене грејања у већини градова наше земље. Методологија, која има за циљ да смањи разлике између цена у различитим местима Србије, донеће у већини случајева - скупље грејање за домаћинства, а јефтиније за привреду.

Како је већина топлана у земљи у власништву локалне самоуправе, градови и општине махом су сами доносили одлуке о висини рачуна за топлији дом. Тако се дешавало да цена даљинског грејања постане и корисно средство за - убирање политичких гласова.

- Идеја је да се једном јединственом методологијом обрачунавају трошкови у целој Србији - каже Милован Лечић из Удружења топлана Србије. - Чак и када се донесу измене, локалне самоуправе доносе последњу одлуку да ли ће их усвојити.

Тако ће становници Зрењанина, прикључени на систем ЈКП “Градска топлана”, грејање од 2. октобра плаћати за око 10 одсто мање него претходних месеци. “Градска топлана”, наиме, како објашњава Меланија Лојпур, портпарол овог предузећа, добила је сагласност Већа града Зрењанина за нову предложену цену варијабилног дела цене грејања од 5,43 динара по киловат-часу.

ПЛАТИ КОЛИКО ПОТРОШИШ Лесковачка топлана ће од ове сезоне примењивати и обрачун по испорученој енергији. Градском већу је предложено да потрошачи који имају самосталне мераче у становима плаћају 4,37, док ће загревање пословног простора коштати 5,46 динара по киловат-часу. На то треба додати и фиксне трошкове који ће се плаћати током целе године.

У Новом Саду, у ЈКП “Новосадска топлана”, наводе како још увек раде на калкулацији предлога нове цене грејања, у складу са Уредбом Владе Србије за одређивање цене снабдевања крајњег купца топлотном енергијом.

- Као и све топлане у Србији, у обавези смо да до 1. октобра оснивачу доставимо предлог цена топлотне енергије формиране у складу са методологијом коју утврђује ова уредба - кажу у “Топлани”. - Тренутна цена топлотне енергије за грејање за стамбене потрошаче износи 98,01 динар по квадратном метру, односно 5,4 динара по киловат-часу, за утрошену енергију и 241,70 динара по киловату, за инсталисану снагу, за пословне и потрошаче који грејање плаћају по потрошњи.

Крагујевачка “Енергетика”, која даљинским грејањем снабдева око 20.000 домаћинстава и већину привредних објеката у граду, поднела је захтев градској управи за корекцију цена. Према том захтеву, грејање за домаћинства требало би да поскупи за 8,4 одсто, док ће за привреду цена бити умањена за 9,7 одсто.

Цена грејања стамбеног простора у Лесковцу, уколико предлог Топлане буде усвојен на Градском већу, за кориснике где се обрачун врши по метру квадратном биће већа за 0,05 одсто, док ће власници пословног простора исту услугу плаћати 20 одсто мање. Због овог умањења лесковачка Топлана ће остати без годишњег прихода од 40 до 50 милиона динара.

Последица Уредбе Владе је да ће домаћинства у Ужицу услугу даљинског грејања плаћати скупље 12 одсто, а привредници јефтиније чак 43 одсто.

НОВА ЦЕНА И У БЕОГРАДУ

Београђани ће од октобра имати нове цене грејања због усвајања нове методологије за обрачун. Ипак, подаци “Београдских електрана” показују да ће топли дом бити скупљи за 0,43 динара по квадрату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

nesa

20.09.2015. 20:48

ovo nije normalno kako moze da lokalna vlast odredjuje koliko ce da kosta grejanje. u uzicu za privrednike 43 posto manje ovo nema veze sa mozgom. shvatio bih da privrednici placaju desetak posto manje od potrosaca ali ovo u uzicu ce da bude razlika 55posto. isto i u kragujevcu razlika 18 posto. kao da su jeli gljive ludaje

Zoran V

20.09.2015. 21:48

Da li će se jednom naplata grejanja uvesti u zakonite okvire u Srbiji. Toplane kao prodavci prodaju samo kwh toplotne energije, a kalorimetri u predajnim stanicama zgrada mere isporučenu količinu kwh. Naplata grejanja se mora uvesti samo u mesece kada se i isporučuje t.j. za Oktobar zaključno sa Aprilom. Toplana mora da formira samo cenu kwh koja je konačna cena u kojoj su sadržani i fiksni i varijabilni troškovi jer se ovako krije stvarna cena. Sva plaćanja su ustvari kupovina akontaciono kwh.

Besposlen

20.09.2015. 22:02

Bravo samo gulite kožu narodu! Sećate se da Premijer dok nije došao na vlast nije hteo da plaća obaveze jer se žalio da mu je mala poslanička plata koja je i tada bila 3 puta veća od prosečne plate u Srbiji. A sada od kako je na vlasti, nema osećaja za narod, smanjio im plate i penzije a obaveze samo poskupljuju, skoro struja i voda, evo sada grejanje, a poskupelo je u tajnosti oko nove godine znači pre 8-9 meseci. Bravo bravo, al nam dobro ide ispašće da je bolje biti migrant u Srbiji

Jovan

22.09.2015. 12:31

@Besposlen - Sve ste u pravu.A struja je poskupela za 20% a ne za 12%.Uporedite prosecnu cenu kWh( iznos za placanje / utroseni kWh )za avgust i jul. Ovaj % je za utrosenih 500kWh. Za utrosenih 400kWh procenat poskupljenja je jos veci.Fiksni trosak -Angazovana snaga-je poskupela za 7,1% a i na iznos za akcizu se placa PDV od 20% pa akciza prakticno iznosi 9%.Ne razumem da se na akcizu placa PDV?PDV se placa na cenu robe a akciza je "porez" na cenu. Akciza direktno ide u budzet kao i PDV.Drzava nas podkrada.

Ja

21.09.2015. 02:09

Ne moze na noviu cele zemlje da se uvede jedinstven sistem naplate, jer su plate razlicite. Uvedite nam plate kao u Beogradu, pa dizite i cenu grejanja.

Vlada

21.09.2015. 05:55

Svaka promena ugovora I nacina obracuna utroska I placanja trazi saglasnost obe strane ili raskid ugovora.Zakon je jasan I na strain potrosaca,smo ga treba procitati I primeniti.

repus

21.09.2015. 09:08

навикла граска господа да им буде све џабе добили станове џабе па хоће цео живот да им буду и услуге бесплатне па ако им је скупо нека продају стан купе или направе кућу па нека купују сами огрев па ће видети та је јефтиније па нормално је да за фирме мора бити јефтиније јел оне раде и производе а станови не још је све џабе и када поскупи грејање буне се што плаћају целе године неку мизерију и то им је главна фора јаоој ми јадни плаћамо целе године као да ми не отплаћујемо угаљ целе године срам