Гавриловић сели производњу у БиХ и Србију
20. 01. 2014. у 13:17
Месна индустрија Гавриловић ће опсати али ће део производње ипак преселити у Босну и Херцеговину и Србију, потврдио је власник Ђуро Гавриловић
Он је, после спекулација да је фирма у озбиљним проблемима, поручио је да Гавриловић опстаје, а да ће убудуће производити само месне прерађевине, трајне саламе, паштете, шунку и хреновке.
Иако Гавриловић смањење капацитета оправдава рационалним одлукама заснованим на прецизним пословним анализама, уз подсећање да ни у Европи више не постоје компаније које се баве и примарном производњом и прерадом, и логистиком - чињеница је да ни у Петрињи више нема старог сјаја некадашњег прехрамбеног гиганта, пише лист.
Штавише, у Петрињи је затворена некада прва, а данас последња месара Гавриловић. Фирма се повукла из пазинског Пуриса, после безуспешног покушаја да то предузеће обнови. Пурис је, тврде у компанији, сломила криза, пад потрошње, али и конкуренција.
Уследила је распродаја продавница Динова-Дионе. Чак 42 радње у Далмацији и централној Хрватској, с радницима, прошле године у септембру, преузели су Рибола и Гаврановић, а у оквиру реструктурирања Дионе, 13 продаваница и складиште на Рабу, са стотинак запослених, у децембру је преузео Конзум. Неслужбени извор тврди да и преостале радње Дионе чекају новог власника, и то иностраног.
"Свим радницима осигуране су стимулативне отпремнине, што значи да им је понуђено и више него што је законом одређено", објашњавају у "Гавриловићу".
Део производње под брендом "Гавриловић" пресељен је у Читлук, у Херцеговини, где се остварује промет од 5,5 милиона евра.
План је да се један део производње организује и у Србији, али ће већина асортимана у земље ЦЕФТА, тржиште од 27 милиона људи, који добро познају Гавриловићев бренд и производе, ићи из Читлука, поручују из компаније.
Да се ова месна индустрија није прилагодила на време, неки производи после хрватског уласка у Европску унију поскупели би и 50 одсто, закључује лист.
Dorcolac
20.01.2014. 13:38
Zamislite srpsku fabriku u Hrvatskoj.Ha,ha.
Kakva slucajnost bice konkurencija Matijevicu.
Ta prozvodnja je pukla prvenstveno zato što nema više sirovine-stoke, jer su se po Kordunu stočarstvom bavili uglavnom Srbi, a sada je to opustela teritorija. Nadalje, viša je cena radne snage u CRO nego u SRB, a prisutni su i strogi ekološki kriterijumi, jer klanice i farme stoke su veliki zagađivači sa svojim otpadnim vodama. Na kraju, mislim i da je velika konkurencija u EU (npr. čuvena mađarska mesna industrija), a i Đuro Gavrilović nije baš poželjan u CRO zbog svog porekla.
Pa Gavrilovići su ionako bili Srbi, ovo mu dođe kao povratak kući
Nema Srba da rade i snabdjevaju Gavrilovic,uostalom svi poznatiji proizvodi su kreirani uz srpsku pomoc ili su samo srpski.
Коментари (5)