Професор историје лајковао објаву о клању Срба у Јасеновцу: Због скандалозног понашања Николе Самарџића тражи се изјашњавање Етичког одбора БУ

Љ. БЕГЕНИШИЋ

07. 07. 2020. у 08:40

Ковић: Замислите његовог колегу из Тел Авива како подржава Холокауст

Професор историје лајковао објаву о клању Срба у Јасеновцу: Због скандалозног понашања Николе Самарџића тражи се изјашњавање Етичког одбора БУ

Проф. др Милош Ковић и проф. др Никола Самарџић

УНИВЕРЗИТЕТ у Београду треба да обрати пажњу на иступе у јавности проф. др Николе Самарџића у којима он пружа подршку дискриминацији и оправдава геноцид над Србима. Позивамо Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду да позове проф. Самарџића да се изјасни о подршци наводима који су дискриминаторни на националној основи и оправдавају геноцид над једним народом.

Овај позив упутили су бивши представници београдских студената Јован Личина и Милан Поповић, поводом иступа професора историје Николе Самарџића, који је недавно на друштвеној мрежи "Твитер" подржао објаву једног корисника који је оправдавао постојање јасеновачког логора у коме је извршен геноцид над Србима.

Истовремено и Стефан Радојковић, стручни сарадник Музеја жртава геноцида, сматра да би Етички одбор УБ требало о овоме да се изјасни уколико Самарџић претходно не разјасни своје поступке.

- Како бисмо избегли сваку недоумицу, а нарочито погрешне закључке који се у оваквим и сличним ситуацијама олако доносе, позивам, прво, професора Самарџића да јавно иступи и разјасни своју позицију према поменутој објави.Надам се позитивном одговору и разложном, аргументованом и, пре свега, искреном објашњењу разлога који су стајали иза чина једног редовног професора Универзитета у Београду. У случају да професор, из било ког разлога, није у могућности да се изјасни, одговор ћу потражити од надлежних институција тј. од Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду - навео је недавно Радојковић.

НЕГИРАЊЕ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА МИЛОШ Ковић сматра да морамо да развијемо механизме у било којој форми који ће спречити порицање или правдање геноцида над српским народом. - Мора се раздвојити право на слободу мисли и изражавања од порицања геноцида. У најдемократскијим друштвима порицање Холокауста је кажњиво - каже Ковић.

На Универзитету у Београду нису желели да коментаришу ове захтеве.

Такође, и проф. Самарџић поручио нам је да нема коментар.

Међутим, проф. др Милош Ковић пита:

- Како смо дошли до тога да један професор историје Београдског универзитета лајкује усташке твитове? Можете ли да замислите професора историје у Тел Авиву како лајкује твитове у којима се оправдава Аушвиц, а то је оно што се овде догодило?

Ковић сматра да изјаве ове врсте представљају срамоту за Одељење за историју, за Филозофски факултет и Универзитет у Београду.

- Ако пођемо од тога да је лајковање твита могло да се догоди случајно, онда морамо прво да очекујемо објашњење или деманти. Уколико је овај случај нејасан, исти професор је написао твит у коме позива на обнову Голог отока, који је као и Јасеновац био концентрациони логор за уништавање пре сега српског народа - каже Ковић за наш лист.

Иначе, иступање чланова универзитетске заједнице регулисано је Кодексом професионалне етике, где се у члану 35 каже да они имају право на јавно иступање и слободу изражавања, укључујући и наступе пред публиком и у средствима јавне комуникације, као и на слободно изражавање ставова у штампаним и електронски доступним материјалима.

Међутим, овај члан не регулише која су ограничења јавног деловања, сем да "чланови универзитетске академске заједнице не смеју да посредно или непосредно забрањују, ометају, ограничавају или било чиме условљавају јавне наступе других чланова академске заједнице, односно слободу изражавања на тим наступима".

У Кодексу се такође каже да "водећи рачуна о општем добру, чланови универзитетске заједнице дужни су и да раде савесно, марљиво, одговорно и посвећено, према свом најбољем знању".

А све је почело када је недавно професор Самарџић на друштвеној мрежи "Твитер" "лајковао" објаву извесног iggyb666, који је написао:

"Ћириличној багри објасниш зашто им се мало-мало дешавају бомбардовања, уништење. Или су мозак и ћирилица у раскораку или они не контају латиницу. Србија је у гибу митоманије свињокрадице и коњокрадице Карађорђевића. Они су трудној жени одсекли сисе, измислили Косовски бој, створили СПЦ, измислили Светога Саву и остале глупости, направили ршум у Црној Гори и Косову. Јасеновац је одговор на њихову владавину, нема већих злотвора."
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

sale

07.07.2020. 09:12

Zašto je on još uvek profesor? Neko sa jasno iskazanom mržnjom prema većinskom narodu u sredini gde živi ne bi trebalo da zauzima takvu poziciju.

Lidija

07.07.2020. 09:20

I po našem zabadanju glave u pesak, njemu se ništa neće desiti, i dalje će predavati istoriju. Oj Srbijo, i treba da ne stanemo, kad nam ovakvi tipovi predaju istoriju. SRAMOTA!!!

Prellee

07.07.2020. 10:15

Ovaj ne razumije borbu za slobodu, Žrtve koje je Srpski narod dao na tom putu. Ovo je čovjek koji pogrešno stvari doživljava ili je primio velike pare da ovako blati svoj narod.Zar mu nije jasno kako je Ante Pavelić dobio državu i priznanje, samo zato što je on odlučio da riješi Srpsko pitanje u Hrvatskoj, jer to Njemci nisu htjeli da rade. Onda je krenuo da rješava pitanje Srba 1/3 protjerati, 1/3 pobiti, 1/3 prekrstiti.Tako su uradili i 95. g. Srbi su trebali čekati istu sudbinu...Loš čovjek.

Gabriel

07.07.2020. 13:01

Profesor istorije BU lajkovao onu ustašku izjavu, otelotvorenje mržnje prema jednom narodu?! Gde je tu sad Etički komitet? Gde je Ivanka Popović? Gde su čuveni " studenti pravednici"? Gde su UNS, NUNS, BiRN,KRIK? A gde su N (neprijateljske) no 1 televizije, sve skupa?

Mилан

07.07.2020. 13:48

Шта од оваквог "предавача" треба да науче наша деца. Под хитно га уклонити са катедре и забранити да се бави било кавким послом везаним за образовањем деце и омладине.

istoricarka

07.07.2020. 14:44

Човек који, пре свега, има изузетно лошу комуникацију са студентима, хистеричне наступе. Упућује увреде студентима, третира их као ниже одсћ себе. Овакви његови наступи не изненађују. Напротив, њима само потврђује да је најгори. Шта очекивати од човека који каријеру гради на ловорикама свога оца. Где је он до врхунских академика које сам имала срећу да ми предају- то су имена, то су људи. Својим благим и професионалним наступом су за њега недостижни богови.

Saric Gakovo

08.07.2020. 08:39

Malo je naroda u svetu sa tolikim brojem autosovinista kao sto je Srpski narod. U Izraelu bi ga docekao zatvor, u Srbiji ga ceka mesto redovnog profesora BU. Tu se razlikujemo sa sredjenom drzavom. Inace ovakvih zlotvora imamo na tone.