Број излечених од корона вируса у Србији за један дан скочио за 4 ХИЉАДЕ! Докторка Кисић објашњава – ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

Танјуг

недеља, 07. 06. 2020. у 16:09

Број излечених од корона вируса у Србији за један дан скочио за 4 ХИЉАДЕ! Докторка Кисић објашњава – ОВО ЈЕ РАЗЛОГ

Фото: Танјуг

Разлог је, каже докторка Кисић Тепавчевић нова рекласификација позитивих на вирус

БРОЈ излечених пацијената у Србији од вируса корона за само један дан порастао је за нешто више од 4.000, што је изазвало многе недоумице, а заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић одговара да нема никаквих изванпрофесионалних, односно немедицинских разлога за то.

Разлог је, каже докторка Кисић Тепавчевић нова рекласификација позитивих на вирус.

Она каже да је у петак на Кризном штабу донета одлука да се досадашњи строг приступ надзора над Ковид19 "релаксира".

Наиме, како каже, на седници Кризног штаба је одлучено да је код асимптоматских пацијената довољан један негативан ПЦР тест, уместо досадашњих два, да би се особа сматрала здравом, као и да је време праћења тока болести, код тих пацијената, скраћено.

На сајту Цовид19.у петак је објављено да је број излечених 6.931, док је дан касније тај број износио 11.056.

- Имајући у виду све повољнију епидемиолошку ситуацију у нашој земљи, која се пре свега огледа у предоминантним асимптоматским облицима инфекције, јер више од 75 одсто не би био oтркивено да интензивно не трагамо за њима, ми смо на Кризном штабу у петак донели одлуку да су се стекли услови за мање строг приступ надзора - наводи Кисић.

Објашњава да то сада подразумева да особе код којих се утврди присуство вируса, а немају знакове болести, након клиничког прегледа иду у кућну изолацију, а не у привремену болницу.

У кућној изолацији, додаје, остају 14 дана, а ако до тада не развију ниједан симптом болести, раде ПЦР тест и ако су негативне означавају се као здраве.

Фото: ЕПА

У складу са новим критеријумима направљена је и рекласифиакција статуса свих позитивних случајева, каже Кисић.

Истиче да је Србија од момента шире доступности ПЦР тестирања имала један од "најконзервативнијих" приступа у надзору над Цовид19, укључујући, подсећа, и интензивно трагање за свим потенцијалним носиоцима инфекције.

Подсећа и да је у фази највеће активности вируса одлучено да се изолују сви потврђени случајеви, без обзира на тежину клиничке слике.

У складу са критеријумима СЗО, додаје, прихваћено је и да је за излечење од Цовид19 потребно најмање два негативна ПЦР теста и истиче да Србија никада није користила брзе тестове у ту сврху, као што су радиле друге земље.

У једном моменту, одлучено је, каже Кисић, да пацијенти који током хоспитализације имају повлачење свих симптома у трајајњу од најмање седам дана и једног негативног ПЦР теста, слати су на кућну изолацију од две недеље, након чега би поново радили ПЦР тест, који ако је негативан, означавали би се као здрави.

Некада је статус пацијента означеног као оболео трајао и два месеца, указује Кисић, имајући у виду, додаје, да је време хоспитализације траје од две до три недеље, плус време које потребно за чекање ПЦР теста и време кућне изолације од 14 дана.

По новим критеријумима, статус позитивне особе сада може да траје 14 дана, ако је особа без симптома.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Milos

07.06.2020. 16:15

Treba da drže broj bolesnih na nivou koji, po crnogorskim pravilima, ne dozvoljava odobrenje za ulazak građana Srbije u Montenegro. Da vidimo kako jedu sva *ovna koja su iza*rali. Letujte u Srbiji, lepša je od Toskane!!!

Linz

07.06.2020. 16:33

idu izbori!saberite se malo.trenutno u Srbiji ima oko 240 zaraženih po njihovoj računici a u poslednjih 4 ili 5 dana se zarazilo oko 300 osoba.gde su zaraženi od pre nedelju dana?manipulacija,ništa drugo.

Niko ne sme da vas bije!

07.06.2020. 20:38

Lecim telo medicinom rakijom i viinoom....bolje piti nego lud i bolestan biti, idem kuci pevajuci , bolje nego plakajuci....!!!

др Милан Лекић

07.06.2020. 20:49

Благо колегама из кризног штаба за њихову памет. Препоручујем им да направе ретроспективни увид у своје изјаве од првог априла до данас, и све то ставе у контекст медицинских знања која поседују. Хоће ли, коначно, српској јавности обзнанити којим терапијским протоколима, лековима, су лечени сви преминули?