Од 15. јуна неограничен број покушаја вантелесне оплодње: Ово су новине које ће обрадовати многе парове

Новости онлине

06. 06. 2020. у 13:38

После укидања ванредног стања у Србији, комисије за вантелесну оплодњу поново раде, а уведене су и неке новине...

Од 15. јуна неограничен број покушаја вантелесне оплодње: Ово су новине које ће обрадовати многе парове

Depositphotos

Сваки шести пар у Србији не може да се оствари у улози родитеља, па је многе обрадовала вест да се поново можете пријавити за вантелесну оплодњу о трошку државе, а након паузе због епидемије корона вируса.


Проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО, каже да су права проширена, а да је целокупна процедура, у смислу администрације, максимално олакшана.

- Да бисмо надокнадили време, уместо две, увели смо само једну комисију, а комисија ће се обављати у клиникама за гинекологију свих клиничких центара. Парови ће на овај начин, на једном месту, моћи све да заврше – каже Радојевић Шкодрић.

Који су критеријуми за вантелесну оплодњу?


Уместо 42 године, колико је досад био критеријум, граница је померена на 43, каже директорка РФЗО и објашњава да је у свету према овом критеријуму испред нас једино Израел, где је граница 45 година.


Каже да БМИ (Бодy Масс Индеx) треба да је 25, као и да је функција јајника очувана, а да су „све друге могућности исцрпљене“.


- Сада су ти критеријуми проширени максимално. Дакле, од 15. јуна граница ће бити подигнута на 43 године, а на предлог председника Александра Вучића омогућићемо паровима неограничен број покушаја, уколико за то постоје репродуктивни потенцијали по оцени експерата – каже др Шкодрић, преноси Пинк.


Подсећа да је прошле године уведена могућност замрзавања до 6 ембриона, да је број покушаја повећан са 3 на шест, а да парови који већ имају једно дете из првог поступка вантелесне оплодње, могу да о трошку државе аплицирају и за друго дете, и то са три додатна покушаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Alex67PP

06.06.2020. 16:01

Ispred Srbije je Češka gde je gornja granica za ženu 49 godina. U mnogim zemljama sveta, na pojedinim klinikama, tog ograničenja u godinama nema. Muka mi je od priča da smo mi u svemu lideri. Zaostajemo u svemu.

Zemlja

06.06.2020. 16:36

Pustite da sve žene koje imaju za cilj da bude MAMA imaju pravo na oplodnju jer žene od 45 do 55 mogu da imaju i to samo neke šanse da rode dete pustite godine sve, sve, sve žene može to Srbija.