Потпуна збрка око завршетка школске године: Шаљу контролне, а ђаци на распусту

Љ. БЕГЕНИШИЋ

30. 05. 2020. у 07:30

Школе обавестиле ђаке да ће градиво учити до 16. јуна, уместо до петка. Родитељи огорчени, у Министарству тврде да настава није обавезна

Потпуна збрка око завршетка школске године: Шаљу контролне, а ђаци  на распусту

Завршена предавања на РТС / Фото К. Михајловић

ДРАГА децо, ово је наш последњи час онлајн наставе - овим речима опростили су се у петак предавачи који су два и по месеца на телевизији држали наставу ђацима основних и средњих школа. Иако су родитељи очекивали сличну "одјаву" и од наставника који су путем платформи слали лекције, то се није догодило. Напротив, сачекало их је изненађење - деци и родитељима стигле су поруке да ће се онлајн настава држати до 16. јуна, упркос томе што су просветне власти током протекла два и по месеца говориле да се настава завршава 29. маја, а да у јуну посла имају само они који хоће да поправе оцене и матуранти.

Међутим, родитељи су последњих дана добијали поруке од наставника многих школа у којима пише да је завршена ТВ настава, али не и онлајн настава, те да ће наставити да шаљу лекције и задатке.

На питање да ли гимназијалци од понедељка имају наставу, Александар Марков, из Форума београдских гимназија, каже:

- То је питање од милион долара. Ако слушате изјаве министра у последња два месеца - немају. Међутим, испада да то и није баш тако. Ми смо добили допис који је "и овамо и онамо", па су га сви протумачили да треба и даље да се ради. То је скандалозно.

Сазнање да ће онлајн настава, уместо до 28. маја, трајати до 16. јуна изавало је огорчење родитеља.

- Све сам организовала према најавама да летњи одмор почиње 1. јуна, хтела сам да пошаљем децу на село, а ја да почнем да радим. У мају смо и ја и муж искористили одморе како бисмо с децом пратили наставу. Ово ми је пореметило све планове - каже мајка Ј. С., чија ћерка иде у трећи разред, а син је првачић. - Нама је било речено да деца немају ускршњи распуст и да имају две радне суботе управо зато да би могли да се распусте 1. јуна. Не знам ни ко ће да их чува ни како ће да прате лекције које учитељица шаље путем "Вајбера".

Наставници у вишим разредима основне школе и средњим школама најавили су и онлајн контролне задатке и провере знања.

- Моје дете у једној београдској гимназији 5. јуна има контролни из информатике - каже нам једна мајка.

Друга мама из Зрењанина, која има троје школараца, рекла нам је ће њена кћерка у гимназији и друга у основној школи у јуну имати контролне задатке.

Фото П. Митић

У Министарству просвете, међутим, одлучно кажу:

- Слање лекција и контролних задатака од 1. јуна путем платформи није обавезно, а ми смо оставили могућност да, ако неко то жели, може да уради. Али, обавеза не постоји. Наставе од понедељка нема, а у школу долазе само деца која желе да поправе оцене - каже, за "Новости", Милан Пашић, помоћник министра просвете за основно образовање.

ПОШТУЈЕМО КАЛЕНДАР

ДИРЕКТОРИ школа кажу да поступају према школском календару који је недавно измењен.

- Школска година завршава се 16. јуна за децу од првог до седмог разреда. Дакле, наставници морају да имају активности до 16. јуна - појашњава нам Наталија Матић, директорка ОШ "Веселин Маслеша". - Наставници сами креирају оно што ће радити у том периоду, а према својим плановима и програмима, јер имају обавезан број часова које морају одржати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Анти Антифа

30.05.2020. 07:34

Нема координације.Децу су преоптеретили домаћим задацима. Ово је тешка глупост

Toma

30.05.2020. 08:21

Čitam i neverujem! Koji je ovo cirkus po školama? Iz ministarstva prosvete nema obaveza za sve učenike,samo za one koji hoće da poprave ocene. Direktori škola idu po školskom planu do 16.06. Roditelji se organizovali od1.6 raspust,posao ,decu zbrinuli?a sad škole to menjaju. Prema meni škole i direktori nepoštuju naređenja ministarstva prosvete? Direktori su jači od ministara?valjda nemaju malu decu i poslovnih briga pa im je dosadno kući? Sve ove direktore koji su produžili do16 og smeniti

Beki

31.05.2020. 08:32

@Toma - Pa direktorima je stigao dopis da se radi do 16.6. A da se online nastava na RTS u zavrsava 1. 6.. Vi još verujete čoveku koji svakih sat vremena menja izjavu?

Joca

30.05.2020. 09:48

A dopis je drugaciji, tj. da se skola nastavi do 16. juna lepo pise. Propala je ova skolska godina samo ministar skriva sve to. Ja sam profesor i vidima.

Mira

30.05.2020. 11:43

Šta je sa ovim prosvetarima? Septembra kad treba da rade štrajkuju a sada kad ministarstvo kaže da je kraj oni uporno hoće da rade i maltretiraju decu ,. Deca više ne znaju da li raspust ili ne. Neverovatno!!!!!!!!

max2

30.05.2020. 11:49

Ministar zaboravlja da postoje 2 kalendara(za AP Vojvodinu, i ostalu Srbiju). Slao je raznorazne dopise koji su nejasni, nedorečeni, blago rečeno neprofesionalno napisani. Pa čak i ovi poslednji objavljeni u Službenom glasniku deluju"može ovako, a može i onako". Čak je po njegovom dopisu upućenu svim direktorima škola danas-subota 30.maja -radni NASTAVNI dan, a tvrdi da je nastava gotova juče 29. maja. Svi ovo mogu proveriti. Toliko o ad-hok, i "ćef" ministru.

Dejan

31.05.2020. 21:58

Da li će nekada neko da snosi odgovornost za haos koji pravi u ovoj zemlji? ovde je odgovornost na ministarstvu i kraj. Ako su rekli ranije da se nastava završava 29. tu nema šta dalje da se priča. Roditelji i đaci ne smeju da se dovode u zabludu!