ЗА месец или два, ако будете поштовали мере, епидемија ковида-19 у Србији кренуће силазном путањом. Када четири дана узастопно будете имали пад новооболелих, чекају вас још два циклуса од по 14 дана, колико обично траје инкубација, значи додатних 28 дана опреза. Онда можете да одахнете.

Ово процену у разговору за "Новости" износи доктор Пенг Џићијанг, стручњак за контролу и превенцију заразних болести. Он предводи шесточлани тим лекара из Кине који су дошли у Србију да помогну у борби са епидемијом. Иако многима његова пројекција о томе шта нас чека сигурно звучи обесхрабрујуће, доктор Џићијанг каже да је оптимиста:

- Верујем да ћете за месец или два успети да епидемију ставите под контролу. Ваше руководсто показује велику одлучност, народ верује Влади. И ја верујем да ће тако бити.

* Колико би људи могло да оболи, колико ћемо имати тешких случајева ковида-19?

- Такву процену је врло тешко правити, поготово у ситуацији када немамо много података о епидемиолошкој ситуацији у Србији. Код нас у Кини, десет одсто укупно оболелих били су тешки случајеви. Како ће бити овде зависи од противепидемијских мера, заправо од тога колико ћете сви појединачно хтети да се заштитите.

* Улазимо у четврту недељу епидемије, од чега зависи њен даљи ток?

- Највише од тога колико брзо ћете открити оболеле, поготово оне који су у кућној изолацији. Њих што пре треба сместити у болнице и лечити. Такође, морају се сместити у колективни карантин сви који су били у контакту са оболелима. У кућној изолацији врло је тешко избећи ширење заразе. Ми у Кини смо се у то уверили.

* Шта нам је предност, а шта мана у борби са вирусом?

- Личне мере заштите које предузимате не могу се мерити са оним што смо ми радили у Кини. Према људима који су изоловани код куће и не желе у колективни смештај, требало би применити принудну изолацију. Огромна предност је снага коју је показала ваша влада. То је слично као у нашој Кини. Уколико велики број владиних институција заједнички крене у борбу, лако ћете стићи до победе.

* На које институције тачно мислите?

- Не знам да ли овде постоји служба за јавну безбедност, или нешто слично, али свакако би требало утврдити помоћу сигнала мобилних телефона, где се ко кретао и са ким је био у контакту.

* Да ли смо у нечему, можда, досад погрешили у борби са вирусом?

- Немате искуства са пандемијом, приметно је и одређено непоштовање у спровођењу мера. У болницама има недостатака у мерама заштите запослених. Мало људи се тестира. Али, мере заштите здравствених радника могу да се појачају, ресурси за тестирање такође.

БОЛНИЦЕ СПРЕМНЕ ЗА ОБОЛЕЛЕ

* БИЛИ сте у "Батуту", "Торлаку", ВМА и још неколико болница. Какав утисак сте стекли?

- Судећи према ситуацији у здравственим установама, ваш систем је спреман за већи број оболелих него што је досад откривено. Видели смо и да Војска прави болницу на Сајму. То ће, уз друге мере изолације и здравственог надзора сигурно помоћи да се епидемија стави под контролу. На основу тренутне епидемиолошке слике, и броја заражених, који није велики али се повећава, уз мере које је држава предузела, као што је затварање граница, предложили смо вашој влади да прошири обим тестирања и појача мере за изолацију. Верујемо да ће све то брзо дати добре резултате.