Влада Србије усвојила хитне мере: Ово су кораци који ће се применити за смањење загађења

Танјуг

21. 01. 2020. у 18:33

Председница Владе Ана Брнабић председавала је првом састанку Радне групе за заштиту ваздуха у Србији на којем су договорени хитни кораци који ће у најкраћем року бити предузети како би се утицало на смањење загађење ваздуха у земљи

Влада Србије усвојила хитне мере: Ово су кораци који ће се применити за смањење загађења

Фото Н. Живановић

Председница Владе Ана Брнабић председавала је данас првом састанку Радне групе за заштиту ваздуха у Србији на којем су договорени хитни кораци који ће у најкраћем року бити предузети како би се утицало на смањење загађење ваздуха у земљи.

Брнабић је указала да Влада Србије већ ради на примени нових мера, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Међу приоритетима је истакнуто усвајање Националног плана за смањење емисија (НЕРП) на седници владе који ће бити верификоване досадшње активности и дефинисани нови циљеви.

Договорено је одобравање субвенција за куповину електро и хибридних возила и у том контексту постављање брзих електро-пуњача на кључним местима путних коридора.

Такви пуњачи већ постоје на наплатним станицама у Суботици, Шиду, Димитровграду, Прешеву и Бубањ потоку, а у наредних два месеца, најкасније, требало би да буду постављена још три - на наплатној станици у Врчину и два у Нишу, на наплатној станици Наис.

Међу приоритетима је и пошумљавање Србије, а министар за животну средину Горан Триван указао је да се на томе већ ради и да је све спремно за наступајући период садње дрвећа и то за територију целе земље.

На састанку је разговарано и о проналаску начина на који би што већи број градских топлана прешао са фосилних енергената, као што су мазут, угаљ и лож уље на коришћење биомасе.

Пројекат „Подстицање коришћења обновљивих извора енергије - развој тржишта биомасе" који тако нешто предвиђа, већ је потписан у неколико градова у Србији.

Посебан акценат стављен је на ситуацију у Београду и развој концепта „Смарт ситија“.

Састанку у згради Владе Србије присуствовали су и министри Златибор Лончар и Александар Антић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, директор полиције Владимир Ребић, као и представници других надлежних републичких и градских инстиуција.

Према информацијама Агенције за заштиту животне средине, концентрација честица је близу просечних вредности за ово доба године и нема разлога за забринутост тренутним стањем, истиче се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)