Модернизација копнених снага Војске Србије: Представљено борбено возило пешадије М-80А (ФОТО)

NovostiOnline

31. 12. 2019. у 10:13

Војска Србије представила је модернизовано борбено возило пешадије БВП М-80А

Модернизација копнених снага Војске Србије: Представљено борбено возило пешадије М-80А (ФОТО)

Фото МО Србије

Војска Србије представила је данас модернизовано борбено возило пешадије БВП М-80А. Ово борбено возило спада у једну од најважнијих, ако не и најважнију борбену платформу Копнене војске.


Купола на возилу је потпуно нове конструкције, са знатно већим нивоом балистичке заштите, снажнијим наоружањем, топом 30 милиметара, аутоматским бацачем граната 30 милиметара, фамилијом противоклопних ракета, радио вођених 2Т5 и жицом вођених модернизованих „Маљутки“ 2Ф и 2Т.


Купола је опремљена потпуно новим оптоелектронским системом са термовизијском камером великог домета.Презентацији новог борбеног возила у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“ присуствовао је и министар одбране Александар Вулин, који је том приликом најавио за наредну годину много нових средстава, модернизованих и унапређених, која су у стању да одговоре и на изазове који се постављају и у нашем окружењу.


„Неке земље се ослањају на донације. Неке се ослањају на то шта ће им неко дати или чак за шта ће се и колико задужити да би купили неко модерно средство. Ми смо у стању да, захваљујући нашој памети, нашим инжењерима и нашем улагању, од постојећих средстава створимо средства која могу у потпуности да парирају ономе што они или купују или добијају из донација“, казао је министар.


Додао је да ће Војска Србије увек бити у стању да предњачи и спремна да одговори на сваки изазов, док год има овакве инжењере и користи своје знање и своју памет.


Према речима в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића борбено возило пешадије БВП М-80А спада у једну од најважнијих, ако не и најважнију борбену платформу Копнене војске и његова модернизација једно је од приоритетних задатака развоја Војнотехничког института са Одбрамбеном индустријом Србије.


„Један од основних захтева за модернизацију је да се значајно повећа ниво балистичке заштите овог средства и да се повећа ватрена моћ“, објашњава Милорадовић и додаје да је ради повећања балистичке заштите оклопног тела извршена потпуна реорганизација унутрашњег простора и елемената за смештај посаде возила, а као компензација услед повећања масе возила повећана је снага мотора.


rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Гојко

31.12.2019. 12:34

Video sam juče ove slike koje su me obradovale,posebno nova kupola sa zastavinim topom većeg kalibra od dosadašnjeg od 20 mm.U emisiji Dozvolite je rečeno da je ovaj top nešto sporiji u ispaljivanju granata,ali je rečeno da će se montirati i topovi od 40 i 57 mm.Treba da modernizujemo svo naoružanje kojim raspolažemo u narednim godinama,a to i činimo.