Од 1. јануара веће пензије, али и скупља РТС претплата: Примања за најстарије обрачунаваће се по швајцарској формули

Агенције

06. 12. 2019. у 12:06

У Европи скоро све земље имају формуле за ускладивање пензија, а највише њих користи комбинацију раста цена и раста зарада

Од 1. јануара веће пензије, али и скупља РТС претплата: Примања за најстарије обрачунаваће се по швајцарској формули

Фото: К. Михајловић

БЕОГРАД - Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима се од 1. јануара 2020.године уводи индексација пензија по такозваној швајцарској формули.

"Швајцарски модел" практично значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да је то најбољи и најправеднији модел за најстарије суграђене.

У Европи скоро све земље имају формуле за ускладивање пензија, а највише њих користи комбинацију раста цена и раста зарада.

Изменама Закона о ПИО омогућено је да ванбрачни партнер може да наслеђује породицну пензију, под условом да је најамње три године провео у ванбрачној заједници или да пар има заједничко дете.

Законом се уређује и статус особа које раде на територији Србије за страног послодавца који нема регистровано предузетниство или представниство у Србији.

Такође су утврђене новине које се односе на полицијске службенике, који се изједначавају с професионалним војним лицима у случају настанка инвалидности, јер им се оставља могу да обављају друге послове који нису полицијски.


ТВ ПРЕТПЛАТА


Скупштина Србије усвојила је данас повећање претплате за јавни медијски сервис за 35 динара.Месечна такса ће уместо досадашњих 220 динара износити 255 динара. Повећање таксе примењиваће се од 1. јануара 2020. године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Penizioner- siromašak

06.12.2019. 14:52

Daj Bože da se i to obistini- koliko su puta govorili o povećanju a od njega- ništa. Kažu obračunavanje po švajcarskom modelu. A ja se jadan uzalud obradovao, pročitah bez naočara pa pomislih das će VISINA PENZIJA BITI KAO U ŠVAJCARSKOJ! A ono- jadac!

Natalija

06.12.2019. 16:25

Povećanja su tako minimalna u odnosu na sva poskupljenja koja su objavljena i koja nisu, tako da se povećanja neće ni osetiti. Takođe se ne slažem ni sa linearnim povećanjima kao ni jednokratnom pomoci. PDo 40000 din treba biti veća povećanja i veća jednokratna pomoc, jer nije pravedno da 5000 din dobije onaj sa 15000 penzije i onaj sa 100000din. Jer oni sa većom jednom penzijom prime 7 minimalnih gde je tu logika pomoći. Trebalo bi uraditi reformu penzionog fonda,jer penzioneri su svi isti.

Dragana

07.12.2019. 07:08

@Natalija - A sta da kazemo mi zaposleni ko nama povecava platu stalno se buniteImate i popuste u prodavnicama kad su penzije sta mi imamo zaposkeniA poskupljenje se odnosi na sve nazalost a ne samo na penzionere.