Кркобабић: Без социјалних карата нема озбиљне социјалне политике

Novosti Online

понедељак, 02. 12. 2019. у 17:26

Кркобабић: Без социјалних карата нема озбиљне социјалне политике

Милан Кркобабић

Председник ПУПСа истакао да мора да се инсистира да се сва питања у вези са пензијама буду системски решавана
Председник ПУПСа Милан Кркобабић и руководство партије састао се данас са челним људима Савеза пензионера Србије на челу са председником проф.др Андрејом Савићем, саопштила је странка.

Ова републичка организација заступа интересе старије популације, има 650.000 регистрованих чланова и 170 покрајинских и градских одбора.

Прочитајте још: Веће пензије у јануару, а ево када пензионери могу да очекују следеће повећање


Кркобабић је изјавио „За ПУПС је веома битно да се утврди однос просечне пензије према просечној заради. Тај утврђени однос представља црвену линију, а за нас из ПУПСа а и Савеза пензионера Србије, то је да просечна пензија не би смела да падне испод 50 одсто просечне зараде"

Председник ПУПСа је истакао да је добро што су пензије редовне и сигурне и да за њих гарантује држава, али да мора да се инсистира да се сва питања у вези са пензијама буду системски решавана, пре свега начин усклађивања пензија, како би се искључила било каква арбитрарност.



„Вредносни став ПУПСа је три П (пензије прате плате у јавном сектору) али и Савез пензионера Србије и ПУПС прихватају предложени начин усклађивања пензија, са модификацијом која ће бити део амандмана“

Кркобабић је навео и да је императив израда социјалних карата као предуслов за дефинисање било какве озбиљне социјалне политике.

На питање новинара да ли ПУПС очекује подршку Савеза пензионера Србије на предстојећим изборима, он је казао да се то подразумева, да су Савет и ПУПС у нераскидивој симбиози и да делују за добробит свих пензионера Србије.



Председник Савеза пензионера србије Андреја Савић казао је да ће посланици ПУПС-а, на предлог Савеза, предложити амандмане на измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима би се модификовала формула за усклађивање пензије.
Према његовим речима, Савез је као репрезентативна организација пензионера Србије, подржао став државе да се висина пензије уреди на системски, предвидив начин, по тзв. швајцарској формули, која је већ примењивана у Србији од 2002. до 2005. године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

stevo

02.12.2019. 17:56

E bravo Krkobabiću! A što ne bi prosečna penzija bila 60% prosečne plate, kao što se nekad pisali da je u Nemačkoj. Zašto se zalažete za socijalne karke kad u različitim oblicima postoje i danas (svaka lokalna samouprava pravi neku svoju soc.kartu kao i država svojim propisima). Radite na izradi imovinske karte gde će se tačno znati koliko ko i gde ima, a lako je iz imovinske karte napraviti socijalnu.Nikome ne treba zameriti što ima ako je stekao svojim radom znanjem umećem.