ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ЦЕНТРАЛНА савезничка прослава Дана примирја у Првом светском рату одржана је данас по традицији код Тријумфалне капије у Паризу. Међу заставницима, уз многобројне француске тробојке, биле су присутне и заставе неколико земаља савезника, међу којима и више застава Србије. Једну од њих носио је и праунук војводе Живојина Мишића Ђорђе Стојанац, с којим се поздравио и разговарао француски председник Емануел Макрон.

Обилазећи постројене заставнике и рукујући се са њима, француски шеф државе је разменио неколико речи и са осталим српским заставницима који су, касније, сви заједно, позвани у Јелисејску палату на свечани ручак.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Уз интонирање химни и песму "Креће се лађа Француска": Положени венци поводом Дана примирја

Емануел Макрон је јутрос најпре положио венац на споменик Жоржу Клемансоу у близини Трга Конкорд, да би се затим колима, у пратњи коњице Републиканске гарде, попео Јелисејским пољима до Трга Шарл де Гол Етоал где је извршио смотру постројених трупа. По лошем, кишовитом времену, успут га је поздравио већи број окупљених грађана, од којих су многи дошли породично, да обележе овај дан.

Француски председник је затим положио венац пред Спомеником незнаном јунаку код Тријумфалне капије и симболично обновио Вечну ватру која је овде први пут запаљена 11. новембра 1923. године. Макрон је истовремено одао и почаст француским војницима који су погинули у току протеклих годину дана у мировним мисијама.

Фото принтскрин ФР2