КО жели да се коцка ускоро ће морати да потписује изјаву да то чини искључиво у своје име и за свој рачун, а сваки његов улазак у коцкарнице биће евидентиран.


Tо је предвиђено изменама Закона о играма на срећу, које су у скупштинској процедури и којим се закон усклађује са прописима Европске уније, како би се унапредила борба против прања новца и финансирања тероризма.

Нова правила односиће се на све коцкарнице које организују игру на столовима (карте, рулет...) или на аутоматима, али не на спортске кладионице које немају такав вид игара. Грађани ће и даље моћи да се кладе као и до сада, а нова правила важиће за оне који желе да играју рулет, карташке игре или да се коцкају на аутоматима, преноси Блиц.

Позната ситуација је да криминалац даје "прљав" новац физичком лицу којеће га користити у казину и на тај начин му обезбедити привид легалности, па би овај закон требало да предупредитакав улазак новца стеченог криминалом у легалне токове.

"Кладионице ће морати да обезбеде трајну базу података оних који се кладе. То су име и презиме, датум и место рођења, место пребивалишта, односно боравишта, лични број или број пасоша, датум и време уласка и изласка из играчнице, као и писану изјаву играча да у играма на срећу учествује за свој рачун и у своје име", наводи се у предлогу измена закона.

Власници коцкарница који не буду имали трајну базу података и писане изјаве могу бити кажњени новчаном казном од 100.000 до 2.000.000 динара.

Измене закона требало би да спрече и да људи из криминалног миљеа буду власници или да управљају фирмама које приређују игре на срећу.

Један власник казина каже за "Блиц" да подржава сваку борбу против прања новца, али да остаје да се види како ће тећи евиденција уласка и изласка играча.