Одлазак у коцкарнице у Србији више неће бити исти: Шта доноси нови Закон о играма на срећу

Новости онлине

четвртак, 31. 10. 2019. у 12:01

Одлазак у коцкарнице у Србији више неће бити исти: Шта доноси нови Закон о играма на срећу

Depositphotos

Ко жели да се коцка ускоро ће морати да потписује изјаву да то чини искључиво у своје име и за свој рачун

КО жели да се коцка ускоро ће морати да потписује изјаву да то чини искључиво у своје име и за свој рачун, а сваки његов улазак у коцкарнице биће евидентиран.

Tо је предвиђено изменама Закона о играма на срећу, које су у скупштинској процедури и којим се закон усклађује са прописима Европске уније, како би се унапредила борба против прања новца и финансирања тероризма.

Нова правила односиће се на све коцкарнице које организују игру на столовима (карте, рулет...) или на аутоматима, али не на спортске кладионице које немају такав вид игара. Грађани ће и даље моћи да се кладе као и до сада, а нова правила важиће за оне који желе да играју рулет, карташке игре или да се коцкају на аутоматима, преноси Блиц.

Позната ситуација је да криминалац даје "прљав" новац физичком лицу којеће га користити у казину и на тај начин му обезбедити привид легалности, па би овај закон требало да предупредитакав улазак новца стеченог криминалом у легалне токове.

"Кладионице ће морати да обезбеде трајну базу података оних који се кладе. То су име и презиме, датум и место рођења, место пребивалишта, односно боравишта, лични број или број пасоша, датум и време уласка и изласка из играчнице, као и писану изјаву играча да у играма на срећу учествује за свој рачун и у своје име", наводи се у предлогу измена закона.

Власници коцкарница који не буду имали трајну базу података и писане изјаве могу бити кажњени новчаном казном од 100.000 до 2.000.000 динара.

Измене закона требало би да спрече и да људи из криминалног миљеа буду власници или да управљају фирмама које приређују игре на срећу.

Један власник казина каже за "Блиц" да подржава сваку борбу против прања новца, али да остаје да се види како ће тећи евиденција уласка и изласка играча.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

i kada se klupko odmota...

31.10.2019. 12:46

..bice osudjen zbog lazne izjave!"Posle nagodbe sa tuzilastvom,a zbog odavanja imena "poslodavaca",kazna od 20 puta dozivotno,bice preinacena u kucni pritvor sa nanogvicom,u trajanju od 20 puta po jedan dan"!Sto je u stvari,dva meseca manje od 20 puta dozivotno..Pre nego sto pocne da se kladi i kocka,obavezan je odlazak u prvu najblizu crkvu,gde ce potpisati "izjavu",da ce se u kladionici..Manje moliti,nego u crkvi!Kladionice i kockarnice,ne smeju da nose nazive Svetaca!Zid placa je dozvoljen...

VEKI

31.10.2019. 13:51

Da li je normalna država u kojoj kada prođete ulicom svaki drugi objekat je kockarnica, ili kada neko malo mesto ima više kockarnica nego svih ostalih objekata drugih delatnosti. Pranje novca je toliko uzelo maha kroz kockarnice da to svako može da vidi. A i zakon koji se donosi je besmislen bez Zakona o poreklu imoviane koji mora biti primaran.

Stojan Veletovac

31.10.2019. 14:16

Kako se zovu oni koji namestaju sedmicu i onaj kome su namestili sedmicu kada se nakupi nekoliko miliona,ili tu nema kriminala i pranja novsa.

Евиденција је добра

31.10.2019. 15:24

И забранити евидентираним коцкарима било коју функцију.