ВОЈВОДИНА КАО АМАЗОНИЈА: НАСА забележила хиљаде пожара у северној српској покрајини

Танјуг

понедељак, 28. 10. 2019. у 20:51

ВОЈВОДИНА КАО АМАЗОНИЈА: НАСА забележила хиљаде пожара у северној српској покрајини

Фото: принтскрин НАСА

Незванични подаци НАСА показују да је Војводина у претходних недељу дана била подручје са највише пожара у Европи
Незванични подаци НАСА показују да је Војводина у претходних недељу дана била подручје са највише пожара у Европи.

На мапи НАСА која се ажурира на свака три сата и која показује податке које прикупља неколико сателита, подручје Балкана се црвени од тачака које представљају пожаре, а посебно се издваја Србија, односно делови Војводине.

Највише пожара идентификовано је у јужним деловима Баната и Бачке и западном делу Срема, преноси портал 021 и додаје да када се погледају подаци за протеклих 24 сата, као и седам дана за целу планету, види се да се овај део Балкана, односно Србије, црвени као Амазонија или источни делови Африке где већ месецима букте пожари.

Наводи се и да, када се детаљније погледа мапа, види се да сателити НАСА бележе да у бројним деловима света горе шуме и њиве, али да код нас горе само подручја под пољопривредним земљиштем.

Портал истиче као посебну занимљивост што у земљама у непосредном окружењу као што су Хрватска и Мађарска, али и у деловима Румуније, скоро и да нема случајева спаљивања њива или их има у далеко мањем обиму и подсећа да се последњих дана и возачи жале да је немогуће возити по путевима у Војводини због дима услед спаљивања њива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Srdjan

29.10.2019. 10:41

Najveća greska je paliti njive. Sa toliko visokom temperaturom se i svojstvo zemljista uništava