ЛЕКАРИ из Русије укључиће се у испитивање утицаја НАТО бомбардовања на број оболелих од рака у Србији. То ће бити један од резултата споразума о сарадњи који су у петак потписали представници Института за онкологију и радиологију Србије и Националног института за истраживања и радиологију Министарства здравља Русије.

Лекари две установе ће имати могућност консултација и бржег решавања компликованих случајева.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко рекао је да је споразум доказ спремности за сарадњу и нагласио важност испитивања последица НАТО бомбардовања.

- Залагаћемо се да се испитају последице употребе осиромашеног уранијума - каже Александар Боцан Харченко. - Око тога морамо сарађивати на државном нивоу.

ЗРАЧЕЊЕ И У МАЊИМ ГРАДОВИМА НАЈВЕЋИ проблем је недовољан број апарата за радиотерапију - каже проф. др Даница Грујичић. - Краљево, Ужице, Зрењанин и други мањи градови, такође, требало би да имају радиотерапијске машине, заједно са едукованим лекарским кадром.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО БОМБАРДОВАЊЕ: После бомби више деце има рак

Професор др Даница Гру­јичић, в. д. директора Ин­ститута за онкологију и радиологију Србије, каже, за "Новости", да руски лекари очекују обострану сарадњу и помоћ од српских стручњака. Најављује и нове апарате за дијагностику и лечење, и проширење Института.

- Следеће године добићемо линеарни акцелератор и још један магнет, а крајем ове године очекујемо скенер, два мамографа и четири ултразвука - каже проф. Грујичић.

Директорка Грујичић наводи да се проширење дневне болнице на Институту очекује за неколико месеци.

- Потребно је да се направи нова зграда Института - каже проф. Грујичић. - Покушавамо да добијемо простор за родитељску кућу, а у плану је и Центар за лечење саркома, од којег најчешће оболевају млади.