Држава ће опростити порез за повратнике

Ј. Ж. Скендерија

23. 09. 2019. у 20:28

Држава ће опростити порез за повратнике

Министар Синиша Мали и премијерка Ана Брнабић / Фото Танјуг

Премијерка Брнабић и министар Мали представили владине мере за подстицај запошљавања у 2020. години. Њихова основица за обавезне намете биће мања за 70 одсто

ИЗМЕНАМА Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање од следеће године обезбедиће се порески подстицаји за ново запошљавање укључујући и запошљавање младих који тек улазе на тржиште рада, најавила је у понедељак, у Привредној комори Србије, Ана Брнабић, председница Владе Србије.

Према њеним речима, компаније које буду повећавале број запослених и запошљавале незапослене биће ослобођене плаћања 70 одсто пореза на зараде и доприносе током 2020. године, односно 65 одсто 2021. и 60 одсто годину дана касније.

Прочитајте још: ПКС: Мањи порези подстичу запошљавање

- Та мера ће се односити на запошљавање незапослених без обзира на то да ли су пријављени на тржиште рада, студената и предузетника-паушалаца - рекла је премијерка. Категорије особа на које се подстицај односи су незапослени у периоду од 1. јануара 2019. до 30. априла 2020. под условом да ступе у радни однос до краја 2020. и предузетници који нису били у радном односу током 2019, са условом да ступе у радни однос до 30. априла 2020. године.

Она је најавила да ће измене закона које предвиђају те подстицајне мере у наредних неколико недеља бити прослеђене Скупштини Србије.

- Наше људе који живе у иностранству, а желе да се врате у земљу Влада Србије додатно ће мотивисати изменама Закона о порезу на доходак грађана. У плану је да када се врате и запосле да им се основица за обрачун пореза и доприноса умањи у висини од 70 одсто у наредних пет година - најавио је Синиша Мали, министар финансија, још једну од мера која ће важити од 1. јануара 2020.

Према његовим речима ово се односи на грађане који нису боравили у Србији у протекле две године.

Прочитајте још: Порез на имовину углавном као лане

- На тај начин желимо да их подстакнемо да наставе каријеру у Србији, остану и живе у нашој земљи и после тих пет година - рекао је Мали.

Олакшице и за незапослене на евиденцији НСЗ / Фото Н. Фифић


На олакшано пословање привреде утицаће и увођење е-фактура, које ће поједноставити процедуре издавања фактура с обзиром на то да неће бити потребни ни печат као ни потпис, чиме ће се олакшати брзи повраћај ПДВ-а.

Те измене су предвиђене у Закону о рачуноводству, који ће у октобру бити пред народним посланицима. Мали је најавио и Закон о алтернативним инвестиционим фондовима, који предвиђа ослобађање од пореза на капитални добитак, а све у циљу да се поспеши тржиште капитала и да се привуче што више финансијских средстава.

- Настојимо да у кључне законе за које је надлежно Министарство финансија уведемо одређене мере које треба да допринесу конкурентнијем и бољем пословању привреде - рекао је министар. - Само на тај начин можемо да имамо и раст БДП и више запослених - нагласио је Мали.

ТЕСТ САМОСТАЛНОСТИ

ЈОШ једна од новина биће и увођење такозваног теста самосталности предузетника. Тиме би се боље дефинисала правила ко испуњава услове да буде паушалац, а ко предузетник, на основу попуњавања теста, односно одговора на одређена питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Horus

23.09.2019. 22:09

Fino. Niti je bio tu da placa porez niti ce ga placati kad se vrati. A mera je glupa jer se ne vraca niko zbog tog poreza. Dskle, opet sebi izbijamo novac iz budzeta nicim izazvani. Kao i stimulacija radjanja...