Центри за вештачку интелигенцију у Србији: Уз подршку Кинеза до фабрике робота

З. ГРУМИЋ

18. 09. 2019. у 16:22

Министар Шарчевић и градоначелник Вучевић предочили детаље великог развојног пројекта у науци и образовању Србије

Центри за вештачку интелигенцију у Србији: Уз подршку Кинеза до фабрике робота

Фото: Прес служба Града

ЗАХВАЉУЈУЋИ у првом реду значајним људским ресурсима у образовању и науци, Београд и Нови Сад су најозбиљнији кандидати за добијање прва два домаћа Центра за изучавање вештачке интелигенције, веома важних установа за још боље позиционирање Србије у области информационих технологија.


То је истакнуто у разговору министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића и градоначелника Милоша Вучевића који су, уочи састанка у новосадској Градској кући, новинарима представили појединости тог значајног пројекта у оквиру будуће државне Стратегије у области вештачке интелигенције.


- Да би ова идеја била реализована морали смо донети Закон о фонду за науку и Закон о науци и истраживањима, како би имали могућност да истраживачима обезбедимо сигурне плате – рекао је министар и напоменуо да ће тај пројекат, у којем ће наша земља имати подршку партнера из Кине, бити оствариван кроз три фазе.


У оквиру прве ће, почетком октобра, у Нови Сад стићи делегација кинеске компаније „Нови змај“ („Њу драгон“), светског лидера у тој области, како би сагледала наше понуде, простор и кадрове а они би требало да нам обезбеде одговарајућу опрему за та два тренинг центра, који би уједно били и центри за промоцију науке.


Шарчевић је навео да селедећа фаза подразумева изградњу развојног центра, негде на релацији између Београда и Новог Сада.- У том развојном центру требало би да буде запослено 120 доктора наука из области вештачке интелигенције – истакао је министар и додао да ће у завршној фази бити изграђена фабрика робота, који ће радити за потребе образовања примењујући идеалне вештине и знања и радећи у тандему са професорима.


То ће бити значајна извозна карика Србије.


Шарчевић је напоменуо да за овај нови развојни пројекат Нови Сад има веома добре и квалитетне образовне установе, као и да Универзитет од скоро 55 хиљада студената заслужује респект и према европским критеријумима.


То је потврдио и градоначелник Вучевић истакавши би центар имао за Нови Сад изузетан значај јер би га учврстио као лидера у ИТ сектору.


-Свесни смо чињенице да јак образовни систем у овој области представља потребу и предуслов уколико неко жели да буде конкурентан, задржи младе људе, привуче нове инвестиције и уопштено, има добре резултате на свим пољима, па и на пољу економије.


Вучевић је захвалио министру што је Нови Сад препознао као адресу за такву инвестицију и оценио да би реализација тог пројекта била велики успех за Нови Сад који би тиме добио извор кадрова и ресурса за будућност.


ТРЕЋИ ЦЕНТАР


ПЛАНИРАНО је да касније, после београдског и новосадског, буде оформљен и трећи центар за вештачку интелигенцију, који ће умрежити знања инжењера из крагујевачког и нишког универзитета.


СПЕНС


ВУЧЕВИЋ је предложио да се за потребе будућег Центра за вештачку интелигенцију на располагање стави Спортски и пословни центар „Војводина“, популарни „Спенс“, којем следи детаљна реконструкција. - „Спенс“ је добро позициониран, налази се близу Универзитетског кампуса и новог Научно-технолошког парка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)