ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић угостио је у понедељак Ванга Ксудонга, директора пекиншког Музеја Забрањени град, једног од најважнијих музеја у Кини и свету, који садржи скоро два милона експоната.

Двојица саговорника разговарала су о сарадњи двеју земаља, као и коришћењу кинеских искустава и технологија у дигитализацији културног наслеђа.

- Сарадња у области културе представља мост који повезује и зближава народе и доприноси бољем међусобном разумевању. Ваша посета Србији има велики значај у смислу даљег обогаћивања не само културне сарадње између наших земаља, већ и укупног стратешког партнерства Србије и Кине - истакао је председник Вучић.

Директор Ванг је нагласио да је веома привржен Србији и посвећен развоју сарадње и учвршћивању пријатељства са нашом земљом. Он је упутио позив српским стручњацима да са кинеским колегама раде на изучавању технологија у Музеју Забрањени град.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић разговарао са Повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић

Ванг је претходно, у Народном музеју, са в. д. директорком ове институције Бојаном Борић Брешковић потписао Меморандум о разумевању и унапређивању сарадње између две институције.

Током сусрета договорена је и размена изложбених поставки и експоната Народног музеја и Музеја Забрањени град.

Директор Музеја Забрањеног града и Бојана Борић Брешковић / Фото Народни музеј


МЕМОРАНДУМ

ПОТПИСУЈУЋИ Меморандум, кинески стручњак и Бојана Борић Брешковић нагласили су обострану спремност ка унапређењу сарадње ова два угледна музеја, како у реализацији изложбених активности, тако и у области дигитализације и усавршавању стручњака.

Међу првим активностима које ће уследити потписивањем Меморандума биће учешће кинеских стручњака у конзервацији мање целине радова кинеске уметности из Народног музеја.