Заборављен устанак Срба у Банату

Ј. С.

20. 08. 2019. у 23:29

Занимљив осврт на нашу историју у Културном центру Новог Сада. Српска буна против Турака у Банату 1594.године био је један од три највећа устанка у српској историји

Заборављен устанак Срба у Банату

ФОТО Прес служба КЦНС

УСТАНАК Срба у Банату  1594. године против Турака био је један од три највећа устанка у српској историји и највећи устанак пре Првог српског устанка али том догађају никада у српској историографији није посвећивана довољна пажња – рекао је др Милош Савин, историчар, вечерас у Културном центру Новог Сада.

Наводећи разлоге због којих је овај догађај маргинализован у српској историографији, Савин је рекао да су се у 19. веку историчари  углавном бавили темама значајним за српску државност и државотворност у вези са Кнежевином Србијом и српским устанцима.

-Други разлог је то што су наши историчари недовољно користили страну литературу, а трећи разлог лежи у чињеници да није остављен ниједан писани траг на српском језику о овом устанку - објаснио је Савин.

Банат крајем 16. и почетком 17. века није представљао питому, обрадиву равницу као што је то данас. Био је пун рукаваца, мочвара и мртваја. У привредном и пољопривредном смислу Банат је оживео после 1720. године пошто је две године раније утврђен мир којим су Турци право на Банат дефинитивно изгубили.

Банат се тада протезао источно до Карпата, јужно до Дунава, западно до Тисе и Дунава и северно до Мориша. Срби у области Баната (тада у саставу османског Темишварског ејалета) су 1594. започели велики устанак против турске власти. Центар устанка је био око Вршца, а његов вођа је био Теодор Несторовић, епископ Вршца. Друга двојица устаничких вођа били су бан Сава и војвода Веља Миронић.


Устаници су успели брзо да успоставе контролу над Вршцем, а без већих проблема стигли су пред Бечкерек. То се завршило врстом компромиса: неки Турци за које се сматрало да су нечасно поступали, били побијени, део њих је остао ту под неком врстом српске власти, а народ је враћен.

Срби у Банату су тада располагали са око 15.000 наоружаних људи што је представљало велику снагу у том периоду, ако се има у виду да је у целом Првом српском устанку 1804. учествовало 30.000 људи.

Турци су схватили да је најделотворније да неком врстом помирљиве политике пацификују Србе у Банату знајући да јак утицај Хабзбурговаца и Ердељана на српско становништво може да им ствара велике проблеме.

  -Таквом политиком до 1718. године, дакле нешто мање од два века, Банат је био инкорпориран у Османско царство - закључио је Савин на крају предавања.                                                  


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Анти Антифа

21.08.2019. 07:08

Банаћани су дизали буне устанке много пре Херцеговаца,Босанаца,Црногораца,Шумадинаца,Личана,Далматинаца,Македонаца па чак и Сремаца

Ne lupetaj

21.08.2019. 11:41

@Анти Антифа - Turci u to vreme nisu ni stigli do Hercegovine, Crne Gore, Like i Dalmacije...

Banaćanin

21.08.2019. 13:56

@Анти Антифа - "Ne lupetaj" sramoto neobrazovana. Jok držali se samo Kosova. Dali si uopšte čitao istoriju? Nisi! Da jesi nebi takve nebuloze napisao.

Banaćanin

21.08.2019. 12:11

Mnoge istorijske činjenice i imena uglednih Banaćana se namerno ili nesvesno zaboravljaju. No, tome smo delimično krivi i mi sami Banaćani.Umesto da agresivnije istićemo svoje pozitivne vrline, ličnosti i činjenice, mi smo dosta "meki". "...Ta neka, ta mani, ima vremena...." itd. S druge strane, oni koji su manje značajni, lenčuge itd, agresivno se ističu nekim vrlinama, koje i nisu vrlčine.