Радници отпуштени па морају да плате

З. РАШИЋ

07. 08. 2019. у 11:28

Радници отпуштени па морају да плате

Фото Танјуг

Око 200 људи тужило фирму јер су остали без посла, али су изгубили спор; После отказа радници параћинској стаклари дугују 10 милиона

РАДНИЦИ параћинске "Српске фабрике стакла" који су отпуштени септембра 2017. године даном отварања стечаја - који је касније обустављен, сада морају и да плате судске трошкове више од 10 милиона динара!

Наиме, када су добили отказ радници су тужили фабрику, а сада су добили обавештења са печатом "Српске фабрике стакла" да морају да плате судске трошкове због изгубљеног парничног поступка у износу од по 52.500 динара. У обавештењу је још наведен текући рачун фабрике код банке Интеза на који новац треба да уплате.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Зиђин: Убрзано радимо на повећању производње, запошљавању и новој опреми за чистије небо

Стаклару је тужило око 200 радника, и то пред Основним судом, тражећи поништење отказа. Ово обавешење им је, кажу, као "со на рану", јер не само да им је угрожена езгистенција губитком радних места, већ им стижу трошкови које немају одакле да плате.

Виолета Костић, једна од отпуштених, израчунала је да, према броју тужби, радници треба да исплате више од 10,5 милиона динара, па најављује да ће сви предузети контрамере протестима и писањем кривичних пријава.

- Безобзирност и бахатост менаџмента наше бивше фабрике нема граница. То се види и из овог обавештења. Иако Стаклара није више у стечају за који смо од почетка тврдили да је лажни, што се и показало, руководство не жели да нас врати. Они не само да су унесрећили око 300 породица оставивши нас без плате, јер су у међувремену и други добили отказе, већ додатно још траже од нас новац - револтирана је Костићева.

Она додаје да се на обавештењу на печату СФС не види потписник.

- Уместо потписа, ту су неки хијероглифи, па се питамо ко је то Н. Н. лице које од радника потражује толики новац, а нико од нас још није добио судску пресуду.

У обавештењу СФС наведено је да трошкове треба платити на основу решења Основног суда у Параћину од 28. фебруара ове године.

"Новости" су покушале да ступе у контакт са управом Стакларе, али нисмо успели да добијемо коментар о овом проблему.

Незадовољни бивши радници Стакларе чекају решења првостепеног судског поступка и, наводе, још размишљају да ли ће се жалити на пресуду која је за њих неповољна. Кажу ни за ове судске трошкове немају новац, а ако изгубе још један поступак, незапослени и без примања, ни те трошкове не би могли да плате.


КО ЈЕ ПОТПИСНИК ДОПИСА

РАДНИЦИ који су добили обавештење позвали су руководство Стакларе да се изјасни шта оно значи и ко га је писао, пошто се не знају чији је потпис. У противном - најавили су подношење колективне кривичне пријаве против Н. Н. лица због узнемиравања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

buki

07.08.2019. 11:54

Verovatno je redosled radnji (najpre da plate sudske troskove, pa onda pravosnazna resenja) izveden, kako bi se radnicima izbila iz glave bilo kakva pomisao na neku dalju zalbu.

Ненад

07.08.2019. 14:02

Без обзира на то да ли је пресуда поштена или не, који то судски поступак може да кошта 10,5 милиона динара (89.000 евра)? Па толико није коштао ни Нирмбершки процес! А што се тиче пресуде, она је разлог више да верујем да је национализација након другог светског рата када је багри попут власника ове стакларе одузета имовина стечене и увећавана крађом, преварама, корупцијом, пљачком, отимањем и мобингом била нешто најпаметније и најпоштеније што се догодило у Србији у последњих 100 година.

d

08.08.2019. 09:34

ha ha ha ha, prvo obesite "sudiju" pa onda terajte dalje, sta imate da izgubite ???

d

08.08.2019. 09:38

200 ljudi moze cuda da napravi, 200 ovaca ce platiti "sudiji" i dalje pasti travu