Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и представник генералног директора за међународну сарадњу руске Државне корпорације Роскосмос, Сергеј Савелев разговарали су данас о примени космичких технологија у Србији, а на основу Меморандума о сарадњи који су Влада Србије и руски Роскосмос потписали у јануару ове године, приликом посете председника Путина Србији.


Поповић је навео да су космичке технологије један од главних стубова укупног технолошког развоја у будућности, који ће, према његовим речима, бити заснован на повезаним уређајима, размени велике количине података и њиховој обради уз помоћ вештачке интелигенције.


Он је рекао и да космичке технологије омогућавају прикупљање великог броја података чијом обрадом у реалном времену може да се обезбеди квалитетнији, безбеднији и једноставнији живот људи на Земљи.


Прочитајте још: Поповић: Заједно за стварање сигурног сајбер амбијента


"Потенцијале за сарадњу са руским Роскосмосом видимо пре свега у обезбеђивању података високе резолуције у сондирању земљишта, за области управљања ванредним ситуацијама, транспорта, пољопривреде, праћењу кретања различитих појава важних за сектор безбедности, прикупљању података значајних за област хидро-метеорологије, катастра и земљишних књига, као и примени смарт сити решења у урбаним срединама у ", рекао је Поповић.


Он је оценио да Србија и Руска Федерација имају изванредне билатералне односе, са сталним растом економске размене.


"Попсебно ме радује развој наше сарадње у области иновација и дигиталне економије, која је привукла велики број младих и високообразованих људи да се укључе у иницијативе које смо покренули са Русијом и руским високотехнолошким компанијама, а које треба да допринесу подизању укупних научних и технолошких капацитета Србије у будућности", навео је Поповић.


Савељев је изразио спремност његове корпорације да подржи напоре Србије у изградњи сопствене инфраструктуре у области истраживања и коришћења космичког простора у мирнодопске сврхе.


Он је навео да су руски стручњаци спремни да поделе своје знање са колегама из Србије, као и да помогну у управљању свемирским активностима у интересу развоја науке, технологије и различитих сектора привреде у Србији.