Студентима при упису на факултет више неће требати изводи из матичне књиге рођених

Танјуг

среда, 03. 07. 2019. у 13:49

Студентима при упису на факултет више неће требати изводи из матичне књиге рођених

Фото З. Јовановић

Министарство државне управе и локалне самоуправе омогућило за 32 факултета Универзитета у Београду приступ подацима из извода матичне књиге рођених
Будући кандидати-студенти приликом уписа на факултете Београдског универзитета неће више морати да прилажу изводе из матичне књиге рођених, јер је Министарство државне управе и локалне самоуправе омогућило за 32 факултета Универзитета у Београду трајни и непрекидни приступ подацима из извода матичне књиге рођених.

"Ово је још једна у низу административних олакшица за грађане коју доноси реформа јавне управе и дигитализација. Иста ова могућност обезбеђена је раније и за упис деце у основне и средње школе, јер циљ Владе Србије као тима јесте поједностављивање и дигитализација услуга које као управа пружамо грађанима“, рекао је тим поводом министар Бранко Ружић.

Како је саопштено из његовог кабинета, он је подсетио да је ова услуга данас могућа јер су постављени добри темељи који су омогућили да се запослени у управи обавежу да размењују податке између себе, не правећи од грађана курире, и да то чине електронским путем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -У 90 одсто општина матичне књиге пребачене у е-формат

Услов да се обезбеди било каква електронска услуга био је и да се основне евиденције пребаце у електронски облик, што је и учињено.

Министар је најавио да је следећи велики корак у домену дигитализације успостављање Централног регистра становништва који ће на једном месту повезати и објединити податаке о грађанима из 13 различитих службених евиденција.

„План је да ова централна база података почне с радом 1. септембра 2020. године и она ће омогућити да поставимо нове електронске услуге за грађане и сваки поступак дигитализујемо“, рекао је Ружић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације