“НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ: Два музеја на Старом сајмишту

В. Црњански Спасојевић

03. 07. 2019. у 13:02

“НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ: Два музеја на Старом сајмишту

Фото Н. Фифић

Шта доносе нова решења за Меморијал на Новом Београду. Страдање Рома биће део поставке "Пролазног логора Земун"

МЕМОРИЈАЛНИ комплекс на београдском Старом сајмишту састојаће се из два музеја: "Јуденлагер Семлин" (Јеврејски логор Земун) и "Анхалтерлагер Семлин" (Пролазни логор Земун).

Ово предвиђа најновији Преднацрт закона о Меморијалу "Старо сајмиште", који је Владина интерресорна радна група предочила представницима жртава.

Најновија верзија овог акта разликује се од првобитне, коју је пре пет година израдила Комисија Града Београда. Према првој, меморијал је требало да се састоји из три музеја: Музеја Холокауста, Музеја српског страдања и Музеја Порајмоса (геноцида над Ромима). Према најновијој, међутим, музеј страдања Рома био би у склопу "Пролазног логора Земун". Цео меморијал био би, практично, везан само за страдање у злогласном логору на Сави, а не за свеукупно страдање у Другом светском рату.

Музеј "Јуденлагер Семлин" обухватао би период од претварања предратног Београдског сајма у логор за Јевреје, у децембру 1941. до пролећа 1942, када је целокупна јеврејска логорска популација (између 6.300 и 7.000 људи) убијена у душегупкама, на путу до Јајинаца. Њихови остаци уништени су живим кречом, а мања масовна гробница нађена је и у Троструком сурдуку, на ободу Београда.

Друга музејска целина биће посвећена периоду од 1942. до савезничког бомбардовања 1944. Сајмиште је тада претворено у прихватни логор за политичке затворенике, цивиле ухапшене у Босни, посебно после "Козарачке офанзиве", и ратне заробљенике, који су одатле слати на рад. Кроз њега је прошло 32.000 људи, махом Срба, од чега је више од 10.500 убијено или умрло од глади, израбљивања и зараза.

Сајамски павиљони пре почетка рата

Према садашњем предлогу закона, за разлику од претходног, не набрајају се парцеле на којима ће се меморијал простирати, а да ли ће у њега бити укључене и Топовске шупе, тек ће се видети.

Према сазнањима "Новости", јеврејска заједница није сасвим задовољна и чека се реакција ИХРА (Међународна алијанса за сећање на Холокауст), али и долазак Ефраима Зурофа, директора Центра "Симон Визентал".

- Решење представљено на интерном састанку није коначно, па ћемо Радној групи послати писмене предлоге. Тражићемо да се Музеј "Јуденлагер Семлин" зове Музеј Холокауста, и да има кадровску и програмску аутономију, односно да Савез јеврејских општина утиче на то шта ће бити излагано и ко ће њиме руководити - каже Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина.

Заточеници логора на Старом сајмишту

ЈАВНА РАСПРАВА У СЕПТЕМБРУ

ЗАКОН би у септембру требало да иде на јавну расправу, а да буде усвојен до краја године. Уследио би закон о експропријацији, на основу ког ће бити експроприсане парцеле на левој обали Саве, па доношење статута и адаптација логорских павиљона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milan

03.07.2019. 17:23

Haris Dajc treba da rukovodi Memorijalom, tj mjegovim finansijama.I zabraniti bilo kakvu komercijalizaciju objekta.