Скупштина Европске федерације новинара (ЕФЈ) затражила је да новинари добију праведну и пропорционалну накнаду за своје текстове које користе издавачи и веб претраживачи.

Резолуцијом о ауторским правима, чији је један од предлагача Удружење новинара Србије, подржавају се кључне одредбе Директиве ЕУ о ауторским правима које се односе на издавачку индустрију и ауторе у публикацијама чији се ауторски рад користи и у онлајн сфери, наводи се у саопштењу УНС.

Резолуција ЕФЈ-а обухвата не само земље Европске уније, већ и земље кандидате.

Скупштина ЕФЈ-а позвала је све европске земље које нису усвојиле законе о ауторским правима, да донесу ефикасне законе који ће пружити правичну и пропорционалну накнаду новинарима и осигурати да од те директиве корист немају само издавачи, већ и новинари.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - UNS: Osnovano samoregulatorno telo za oglašavanje

Европски парламент је 26. марта усвојио Директиву о ауторским правима на дигиталном јединственом тржишту са 348 гласова за, 274 против и 36 уздржаних.

Текст Директиве о ауторским правима на јединственом дигиталном тржишту подржао је и Европски савет 15. априла, када је 19 земаља гласало за, 6 против, а три су биле уздржане.