Адвокатска комора Београда (АКБ) изразила је данас забринутост поводом измена Кривичног законика (КЗ) којима се значајно сужава круг кривичних дела за која се може изрећи условна осуда, јер ће, како сматра, грађани изгубити шансу да се у случају лакших кривичних дела ресоцијализују без одласка у затвор.

Комора сматра да је претежни део измена КЗ настао као реакција на тренутно расположење јавног мњења, као и да је у протеклом периоду јавност била фокусирана искључиво на увођење казне доживотног затвора и забрану условног отпуста.

Предложеним решењима аутори измена су предвидели да суд може условну осуду да изрекне учиниоцу када му утврди казну мању од две године затвора, као и за кривична дела за која се може изрећи казна до осам година затвора, уместо 10 година колико је предвиђено актуелним закоником.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - USVOJENE IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Uvedena doživotna kazna zatvora

Ово решење је предвиђено, какосу образложили писци предлога, због високог процента условних осуда које изричу судови за лакша кривична дела.

Међутим, како подсећа АКБ, за разлику од доживотног затвора који се изриче у пар десетина случајева, условна осуда се изриче у 60 одсто случајева, и то најчешће грађанима који се први и једини пут нађу пред судом.

Имајући у виду редуковање условне осуде и повећање запрећених казни затвора, сасвим је извесно да ће судови изрицати велики број краткотрајних казни затвора којима се не могу остварити ефекти у заштити друштва од криминалитета. Уколико се пооштрава казнена политика у односу на извршиоце тешких кривичних дела и оне који понављају кривична дела, нема никакве логике да се истовремено сужава поље примена условне осуде према онима који кривично дело изврше први и једини пут”, сматра београдска адвокатска комора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Ukida se kazna od 30 do 40 godina zatvora i uvodi se doživotna robija

Указује се да би грађани морали имати шансу да се у случају лакших кривичних дела ресоцијализују без одласка у затвор, али се предложеним изменама ова шанса у превеликој мери сужава.

Повећавање запрећених казни, проширивање случајева у којима је забрањено ублажавања и сужавање примене условне осуде резултираће повећањем броја затвореника у Србији, као и великим бројем младих људи који ће одласком у затвор неминовно постајати део криминалног миљеа, иако је била могућа њихова ресоцијализација условном осудом.