Окружени смо растућим таласом ревизије историјских догађаја из Другог светског рата и покушаја да се порекну злочини почињени против Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, као и да се на међународном нивоу умањи број жртава, рекао је данас проф. др Гидеон Грајф, експерт за логоре смрти Аушвиц, Мајданек и Јасеновац и виши научни сарадник института за Холокауст "Шем олам".

У Спомен подручју Доња Градина, на обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац, Грајф је истакао да потомци жртава треба да дигну глас против застрашујућег тренда антисемитизма и ревизије историје Другог светског рата свуда у свету.

Проф. Грајф је истакао да свесрдно подржава борбу против глорификације нацизма, а нарочито против појаве нео-усташтва.

"Моја дужност да пишем о проблему нео-нацизма и нео-усташтва је још важнија сада у време када се антисемитизам поново јавља у Европи, када се јеврејски народ све више осећа угроженим и када јеврејске, српске, ромске и антифашистичке организације у Хрватској бојкотују државне комеморације у Јасеновцу још од 2016. године", указао је он.

Према његовим речима, данас смо окупљени овде како бисмо одали почаст жртвама рата свуда у свету, а нарочито јасеновачким жртвама у Другом светском рату, које су симбол мучеништва каквог није било у историји цивилизације.

"Данас смо се окупили како бисмо дигли глас против ратова и монструозних ратних злочина и како бисмо подигли свест о изазовима пред којим се налази човечанство данас, а нарочито против ревизионизма и његових опасних последица", додао је професор.

Он је рекао да је морална дужност и обавеза свих нација да не дозволе да се јасеновачко мучеништво понови.

"Ратови и питање рехабилитације идеологија које садрже верску, расну и друге врсте нетрпељивости треба да брину сваку особу на планети. Ми треба да мобилишемо међународну јавност како би она допринела напорима Уједињених нација да сачувају универзалне вредности човечанства. Наша је морална дужност да будемо овде данас у име Срба, Јевреја, Рома и антифашиста који су брутално убијени, а посебну дужност имамо према више од 20.000 убијене деце чија је једина кривица била то што су се родили као Срби, Јевреји или Роми", истакао је Грајф.

Он је навео да је у том циљу, у писму Специјалном известиоцу за људска права Уједињених нација Бачелет Хериа, изразио најдубљу забринутост због растућег тренда нео-усташтва, нарочито међу младима.

"Затражио сам од ње да предузме мере у њеној надлежности како би се стало на крај јавној употреби поздрава ''За дом спремни'', као и усташких симбола попут шаховнице са првим белим пољем, која је доказани нацистички усташки грб из Другог светског рата. Такође сам исказао забринутост у вези са окупљањима у Блајбургу у Аустрији које организују нео-усташки покрети", рекао је Грајф.

Он је навео да је усташки режим је био један од најсмртоноснијих режима у 20. веку и запитао да ли су наше демократије данас довољно јаке да се одупру насилним трендовима у светској политици и у међународним односима између држава.