РИМ - Србија и Италија убудуће ће заједнички наступати како би се обебедиле ниже цене лекова и већа транспарентност, договорено је на заједничком састанку министара здравља две земље Златибора Лончара и Ђулије Грило.

"Желимо те ствари да истерамо на чистац заједно, да не могу да нас уцењују фармацеутске куће и фармацеутски лобији и како не би трпели грађани. Много очекујемо од тога", рекао је министар здравља Златибор Лончар након састанка за Танјуг.

Он је додао да ће у наредних месец, два имати састанак у СВетској здравственој организацији, а очекује да ће им се још неке земље прикључити. Очекује да ће лекови бити јефтинији и доступнији, те да нико не може да уцењује.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТИГЛА ПОМОЋ: Од Руса тона лекова

"Очекујем једну сигурност за све грађане и све пацијенте. Да не може да се деси да фармацеутске куће три дана пре него што ће да нестане лек или активна супстанца обавесте нас о томе и да прођу без икакве казне, а да сви због њих трпе", истакао је министар.

Још је договорено да уколико у Србији за хитне пацијенте за трансплантацију нема органа, да они буду приоритет у италијанским трансплантационим центрима.

"Можда ћемо направити и заједничке листе чекања", истакао је министар. Са министром Лончаром на састанку био је и амбасадор Србије у Италији Горан Алексић.

Два министарства имају потписан Меморандум о разумевању у области здравства и медицинских наука. На основу тог Меморандума потписан је споразум у области целијакије, а са Националним центром за трансплантацију Италије, потписан је Протокол о сарадњи у области донирања и трансплантације органа.

Са Италијом постоји дугорочна сарадња у области кардиоваскуларних болести између Опште болнице града Леко (провинција Ломбардија) и Института за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици. Дугорочна сарадња и подршка еминентних италијанских стручњака Институту за мајку и дете у развоју програма за трансплантацију костне сржи која је почела још деведесетих година.