ИНТЕРНЕТ КАКВОГ ГА ЗНАМО ИДЕ У ПРОШЛОСТ? Шта више неће смети да се ставља на “веб”

В. Црњански Спасојевић

27. 03. 2019. у 13:12

ИНТЕРНЕТ КАКВОГ ГА ЗНАМО ИДЕ У ПРОШЛОСТ? Шта више неће смети да се ставља на “веб”

Платформе ће користити "машине" за аутоматску селекцију садржаја Фото З. Јовановић

Европски парламент усвојио директиву о заштити ауторских права на глобалној мрежи, чија правила ће погодити и Србију. Биће забрањено "качити" фотографије, спотове, гифове и друге садржаје чији нисмо аутори

ЧУВЕНЕ филмске реплике "Убиће те Били ко зеца", "Само преко мене мртвог" или "Мислићу о томе сутра" ускоро би потпуно могле да ишчезну из интернет комуникације. И не само реплике. Слике чувених спортиста који красе "Инстаграм" и фејсбук профиле њихових фанова, музички спотови, цитати из књига - све на чему је до сада почивала комуникација на глобалној мрежи, све би то могло да постане прошлост. Разлог за то је контроверзни члан 13 Директиве о ауторским правима на интернету, који је у уторак усвојио Европски парламент и којим се жестоко пооштравају правила о поштовању "копирајта" на мрежи.

Овај члан, који је поделио Европу и свет, присиљава интернет компаније да уведу строге аутоматске провере кроз које садржај мора да прође пре него што буде објављен на платформама као што су "Твитер", "Инстаграм", "Фејсбук" или "Јутјуб". Оне ће практично "филтрирати" све што корисници постављају, почевши од фотографија, спотова, инсерата из филмова, текстова, до анимираних гифова или мимова, да не би дошло до кршења ауторских права.

То значи да интернет корисници више неће моћи да објаве ниједан садржај без дозволе власника ауторских права. Односно, смеће уколико платформе за то плате. Какве ће све бити последице још се не зна, јер ову директиву тек треба да верификују парламенти европских држава, али у Европи се све гласније чују оптужбе да ће доћи до највеће цензуре интернета до сада, па и његовог умирања.

МАЊЕ КРЕАТИВНОСТИ, ВИШЕ ЦЕНЗУРЕ АУТОРСКА и сродна права не штите се ради добробити аутора односно друштва, већ да би се добио већи део колача од самих платформи - сматра Узелац. Како каже, у питању је игра великих лобија, пре свега у музичкој индустрији, а последице би могле да буду далекосежне по питању смањења креативне друштвене комуникације и цензура на интернету.

- Директива о ауторским правима на дигиталном јединственом тржишту чини све платформе правно одговорним за садржај који се поставља и дели преко њих - каже адвокат Мирко Мркић, предавач на Факултету за медије и комуникације. - Са овом директивом мораће да се усклади и наш закон о ауторским и сродним правима, који је стигао у парламент. Најједноставније речено, "клинци" који много времена проводе управо на интернету, више неће моћи да постављају све оно што су постављали до сада, нити ће моћи слободно да скидају музику, филмове, серије...

Ко ће то контролисати и како, пластично објашњава Огњен Узелац, судски вештак и медијатор, стручњак за ауторска права у музичкој индустрији. Према његовим речима, платформе ће морати, да би се заштитиле од великог броја тужби, да ангажују машине, које ће препознати који садржај би могао потпасти под заштићено ауторско дело, и кориснику или неће дозволити да га постави или ће га одмах оборити. Са друге стране, као соломонско, нуди се решење по којем данас функционишу колективне организације - наплата, вероватно паушална, свих садржаја заштићених ауторским и сродним правима.


- Званичан циљ Директиве и јесте "премошћавање вредносног јаза" између интернет платформи и наводно уметника, а заправо музичке и осталих "креативних" индустрија. Њоме се нарушава оно што је установљено пре 20 година - принцип "сигурне луке". Интернет провајдери су по овом принципу били само платформе на којима је свако био одговоран за оно што ради. Сада ће за све бити одговорна платформа и уколико неће да плаћа милионске износе, неминовно ће морати да филтрира комуникацију. Питање садржаја на интернету убудуће ће бити неизвесност, а непознаница је и како ће "филтер машине" препознати јавна добра, која би требало да буду доступна свима, или ће и њих цензурисати, или наплатити - пита се Узелац.

Он је сигуран да ће од нове директиве најмање користи имати аутори дела, као што је било и до сада, а највише ће имати њихове асоцијације, односно индустрија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

Djordje Petrovic

27.03.2019. 14:34

To ce pozitivno uticati na Srbiju. Kad se zabrane memeovi , gifovi, duhovite dosetke o vlasti kroz postovanje raznih isecaka , montaza i pozajmljenih radova - ima narod da izadje na ulice i izvadi motke, jer nece imati gde da se luftira po netu.

Zoran

27.03.2019. 16:47

@bella - To se zove sprecavanje da ne platis a koristis. To jest sprecavanje KRADJE. Samo tesko d avi u Srbiji znate sta je kradja a sta nije.

Драган П.

27.03.2019. 18:21

@bella - Да нећеш ти да нам из Америке појасниш? Ви сте прави стручњаци за лоповлук и злочин сваке врсте.

Djetic

27.03.2019. 20:52

@bella - To se zove,da slucajno ne dobijem jos para i jos..malo mi je,ja bih jos!

Skender

27.03.2019. 15:09

Само да видим како ће ту одлуку да спроведу у дело. Запослиће 10 милиона интернет полицајаца и 10 милиона судија?

zaliv.net

27.03.2019. 16:10

@Skender - Programi odrade veci deo posla, agenti provere i po ip te nadju (uz pomoc provajdera koji moraju da saradjuju) i posalju ti racun na adresu...

Сергио

27.03.2019. 15:26

У моје време рођаци, то се звала цензура. Фино упаковано у ауторска права. Само пирати не би били пирати да су у складу са правилницима. А?

Zoran

27.03.2019. 16:46

@Сергио - Ko dmene se to zval akradja, jer koristim nesto sto je drugi napravio a nisam platio.

Kiza

27.03.2019. 15:36

Kompjuteri, lap topovi, mobilni telefoni odlaze u istoriju jer sta ce nam ako ne mozemo na slobodni net. Ne vidim svrhu njihovog postojanja.

eM

27.03.2019. 15:52

Sreca pa nas to ne dotice jer nismo u toj druzini. Ili ce ovi nasi strucnjaci koji ne znaju sta je internet da prekopiraju da bi se ulizali doticnima.

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

27.03.2019. 17:06

Да плате прво ратну одштету за противправну злочиначку агресију и бесомучно уништавање Србије1999, па да им ми онда платимо "скинуте филмове и музику", кад се већ позивамо на "право и законе"?

Vd

30.03.2019. 12:37

@Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије! - Bojim se da bismo mi platili mnogo vise

Zlatko

27.03.2019. 17:12

Mislim da će od ovoga profitirati neke buduće platforme koje naprave Rusi ili Kinezi, koji u opšte nisu u obavezi da se pridržavaju propisa EU.

007

27.03.2019. 17:26

Normalno da treba da zabrane a ne kada upalim bilo sta od tig mreza samo sverceri prodaju brendirane kopije. Sve lepo prekontrolisati i kaznjavati

dobrovoljac

27.03.2019. 17:58

pa i bilo je vreme da se otarasimo interneta i vratimo u prirodu- vise setnje,kampovanja,basketa a manje socijalnih mreza i zatupljivanja mozgova.

realnost

27.03.2019. 19:56

To je nemoguca misija kao i dosadasnje zabrane muzike i fimova. Zivi bili pa videli!

Us

27.03.2019. 23:44

Znao sam da kad birokrate uhvate internet da će ga unazaditi! Biće toga još, i mislim da će ljudi na kraju kreirati paralelni internet!

cenzura

27.03.2019. 23:59

Cenzura i kontrola misljenja. Cilj je ucutkati opoziciju savremenom vladajucem satanizmu. Tzv. sloboda izrazavanja na kojoj se kao zasniva EU. EU se zasniva na diktaturi i manipulisanju a ne na slobodi.

Sonja

29.03.2019. 03:19

Znači nećemo moći ništa da pišemo jer će u svakoj rečenici da nam pronadju neki citat iz filma što je neko nekad rekao,ok.