После бомби више деце има рак

Ј. МАТИЈЕВИЋ

19. 03. 2019. у 12:55

После бомби више деце има рак

Мајке са бебама у породилишту током НАТО бомбардовања Фото Д. Миловановић

У Скупштини Србије представљена прва анализа државне Комисије о последицама Нато бомбардовања на здравље становништва. Пораст броја малигнитета код рођених после 1999, нарочито болести крви

КОД деце узраста од пет до девет година, рођене после 1999, постоји тенденција раста оболевања од малигних болести, пре свега болести крви. На ту групу деце недвосмислено је деловао неки токсични фактор који ју је учинио осетљивијом за оболевање од најтежих болести у односу на друге генерације истог узраста. Сада је од суштинског значаја да се прецизно одреди узрочник, јер је у то време, осим бомбардовања пројектилима са осиромашеним уранијумом, било и мноштво других еколошких акцидената.

Прочитајте још - ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА: Стручњаци траже помоћ премијерке

Ово је у уторак саопштио др Дарко Лакетић, председник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године на здравље грађана Србије. Он је на конференцији за медије одржаној у Дому Народне скупштине у Београду представио прве резултате научно-медицинске студије коју је Комисија урадила на основу података Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" у Београду.

- Током овог истраживања анализирали смо учесталост малигних обољења деце рођене у централној Србији пре и после НАТО агресије - рекао је Лакетић. - Пратили смо учесталост одређених малигних болести различитих генерација, али у истом узрасту. Усредсредили смо се на податке о деци, јер код одраслих постоји мноштво других фактора ризика, попут пушења, који утичу на оболевање од карцинома.

Знатан пораст оболевања постојао је и у узрасту од 15 до 18 година, али резултати, када је реч о тој групи, могу бити познати тек за неколико година.

- Ми смо земља жртва, која не само из својих, већ и из цивилизацијских разлога мора да зна истину о последицама НАТО бомбардовања по здравље становништва - казао је Лакетић. - Новца за даља истраживања има, имамо и стручњаке, али ће нам за нека специфична истраживања бити неопходна савремена, софистицирана опрема. Нема сумње да ће држава и то обезбедити, или ћемо, у неким случајевима, прихватити помоћ страних научних институција.

У централној Србији, према званичним подацима Регистра за рак Института "Батут", од НАТО агресије до 2015. године оболевање од малигних тумора повећано је за 29,3 одсто, а умирање за 19,1 одсто. Забрињавајуће су и процене Међународне агенције за истраживање рака за 2018. годину, који указују да је међу 40 земаља у Европи, Србија на 12. месту са процењеном стопом учесталости оболевања од 307,8 на 100.000 становника.

Пораст броја оболелих, нажалост, регистрован је и међу најмлађима. На основу података Републичког завода за статистику, у последњих 10 година сваке године у просеку премине 49 деце узраста до 19 година, а чак две трећине њих до 15. године. Најчешћи узрок смрти у дечјем узрасту били су леукемије, лимфоми и тумори мозга.

На погубне последице бомбардовања међу првима је упозорио проф. др Слободан Чикарић, онколог, председник Друштва Србије за борбу против рака. Он је, раније, за наш лист рекао:

- Тек 2006. године нагло је повећан број оболелих од леукемије и лимфома. У односу на 2001, био је то пораст од 59 одсто, док је стопа умирања повећана чак 108 одсто. Дакле, последице дејства осиромашеног уранијума и свих других канцерогених агенаса се не осећају одмах. Испољавају се тек за пет до 10 година. Највише је порастао број оболелих од системских малигних обољења - леукемије и лимфома, јер радијација најпогубније делује на костну срж и лимфно ткиво. Тек ових година уочавамо да расте број оболелих и од свих других врста малигних тумора, за које је период штетног деловања од 10 до 30 година.

Дарко Лакетић Фото Н. Фифић

ТУМОРИ СВЕ АГРЕСИВНИЈИ

ДВЕ деценије после НАТО агресије, бележимо велики пораст оболевања од аутоимуних болести, стерилитета, канцера, а малигни тумори се јављају и у популацији у којој су раније били реткост - рекла је раније, за "Новости", проф. др Даница Грујичић, начелник Одељења за неуроонкологију КЦС. - Недавно смо на гама ножу имали младића од 17 година са карциномом плућа и метастазама на мозгу! Раније је то било готово незабележено, и зато мора бити научно испитано.

ПОМОЋ ИТАЛИЈАНА

ЗА утврђивање последица по здравље и животну средину изазваних коришћењем муниције са осиромашеним уранијумом, обимну документацију добили смо од италијанске парламентарне комисије. Она се тиме бавила због својих оболелих војника, учесника мисија на подручјима где су коришћени пројектили са осиромашеним уранијумом - рекао је др Лакетић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Zoran

19.03.2019. 13:15

Od 2000. ste dobili bar aparate kojiam mozet ed anadjete jel neko im arak ili ne. Do tada bilo susnjarenje.

Zoran

19.03.2019. 13:16

Italijani su dobili odstetu jer su bili blizu i udisali osiromaseni uranijum. Inace ne bi imali nikakve posledice.

Meda

19.03.2019. 13:22

To se mora izaći i reči javno. Za to nije kriva niti jedna stranka, da bi se moralo ćutati iz političkih razloga. Ali ćutati dok ti narod i deca umiru, onda si i ti jednak zločinac i saučesnik svega kao i oni šta su nas bombardovali

Јасмина

19.03.2019. 13:25

Ма, шта кажете! Није могуће, па то је било хуманитарно бомбардовање...

Lustracija

19.03.2019. 13:27

Kako da iko preduzme nesto kad su u skupstini oni koji su isporucili patriote Srbiji Hagu i za nagradu dobili svu podrsku. Kako da se borimo kad su NJIHOVI u nasim foteljama. Nije tako? Zapitajte se odakle padobranac Brnabiceva, iz neba pa u rebra, za nju ni Vucic nije znao 3 dana pre njenog izbora. Sve je jasno ko diktira Srbiji, onaj koji nas je bombardovao, Ova vlada sa ovim medijima rade za njih i to je najveca Srpska izdaja svih vremena! Propaganda im je neverovatna, savetuju ih odlicno!

Djole

19.03.2019. 16:14

@Paja - A kome bi ti njih tuzio ? Hagu ? Sta mislis koliki je procena Srba u tom zatvoru? Drugo oni se stalno izvlace na to da municija sa osiromasenim uraniumom nije toksicna. Par puta je spomenuto u UNu i sve se brzo zataska. Nazalost nema pravde za male protiv velikih kao sto je nikad nije ni bilo.

Sasa

19.03.2019. 13:45

dovoljno je pogledati u nebo i shvatiti otkud sve bolesti dolaze. ono sto vidite nije kondenzacija motora aviona.

N&k%l&c@

19.03.2019. 14:29

E sad, kada imate rezultate naučnog istraživanja, a pored toga i presude italijanskih sudova u vezi razboljevanja njihovih vojnika, lepo presavijte papir pa tužbu protiv NATO-a...

Predrag, Vukovar, RSK

19.03.2019. 17:20

Bravo G. Vucicu... (potpis i propis krse i NATO fasisti)... Nema zaborava za izbaceni radioaktivni materijal na nas Srpski narod... Pare i medicinske donacije prihvatamo... Ali nikad nikad ne zaboravljamo...