Масакр на Новом Зеланду и снимак који се појавио на интернету на којем учесник у масакру Аустралијанац Брентон Тарант слуша српску крајишку песму, а Дејли Мејл преноси да је и носио оружје на којем су ћирлицом исписана српска имена, наметнуо је питање -захваљујући каквој перцепцији Срба и њихове историје, је овај убица, Аустралијанац, нашао инспирацију за било какву идентификацију.

Прочитајте још:На оружју терористе и амблем злогласне СС дивизије (ФОТО)

Слично питање се постављало и када је масовни убица Андрес Беринг Брејвик који је убио 77 људи на суђењу рекао да су га инспирисали српски националисти и да он у Србима и Србији из времена бомбрадовања види нешто чему он сам тежи.

Стручњаци кажу да се психопатолошке личности везују за "негативце", а Срби су, како оцењују, "захваљујући холивудизацији" догађаја са простора бивше Југославије приказани искључиво као "лоши момци".

Прочитајте још:КАО У ВИДЕО ИГРИЦИ: Убица преносио масакр уживо на Фејсбуку, верници пузе по поду и вриште, он не стаје са рафалима (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Социолог Владимир Вулетић оцењује за Танјуг да је "холивудизација" тих догађаја несумњиво утицала на имиџ Срба у свету и у извесном смислу инспирисала оне који су починили нека негативна дела да им узор буду створени стереотипи о личностима из новије српске историје.

"Да нису Срби, били би неки други негативни јунаци, али нажалост у овом случају је реч о догађајима из (наше) новије историје", рекао је Вулетић.

Починиоци таквих дела, каже, и не разумеју шта се дешавало на овим просторима и немају никакве везе са тим, али је поента да се они идентификују са "негативцима".

Како каже, то свакако није добро, јер ће се и даље продубљивати лош и негативан имиџ за Србију и Србе.

Владимир ВулетићОно што је важно је да Србија, ипак, и упркос свему, у последњих 20-так година добија другачије "обличје", али с друге стране, каже, на стереотипе који су присутни не може имати великог утицаја.

Психолог Горан Томин напомиње да глобално медијска слика у свету уме да дезорејнтише људе.

Мејнстрим медији, каже, стварају слику која некада не одговара истини, па је тако медијска слика о Србима као дежурним негативцима успела да изазове различите реакције код људи широм света.

"У личном оквиру промишљања човек који је починио злочин на Новом Зеланду, позиционирао је Србе на одређени начин. Нисам сигуран шта је утицало на његову одлуку да уђе у џамију и пуца, али можда је дошло до поистовећивања са том медијском сликом која је доминантна у светским медијима. Свакако потребна је шира анализа целог случаја", рекао је Томин за Танјуг.

Најмање 49 особа је убијено у пуцњавама у две џамије на Новом Зеланду, а више од 20 људи је рањено.

На Интернету кружи снимак на коме се види Аустралијанац Брентон Тарант, учесник у масакру у џамијама на Новом Зеланду, како носи оружје на којем су ћирилицом исписана и српска имена - Марко Миљанов Поповић, Стефан Лазар, Милош Обилић, Бајо Пивљанин....

На Интернету се појавио снимак из кола нападача пре него што је извршио масакр, чија аутентичност такође није потврђена, на коме се чује како мушкарац слуша српску крајишку песму "Од Бихаћа до Петровца села", у којој се помиње име хашког осуђеника Радована Караџића.