Коссев тврди: Косовска полиција упала у Србију

Танјуг

среда, 20. 02. 2019. у 13:40

Коссев тврди: Косовска полиција упала у Србију

Илустрација
Фото: И. Радуловић

Косовска полиција прекршила је споразум о кретању у пограничном појасу и илегално ушла на територију централне Србије одакле је запленила један камион са робом, тврди власник тог камиона, С.Д за портал "Коссев"
Косовска полиција прекршила је споразум о кретању у пограничном појасу и илегално ушла на територију централне Србије одакле је запленила један камион са робом, тврди власник тог камиона, С.Д за портал "Коссев".

Из Косовске полиције нема званичног реаговања на ове наводе, а у извештају тврде да је камион заплењен у Шарпељу који припада рејону Лепосавића.

Косовска полиција је, наиме, у четвртак вече у месту Шарпељ у општини Лепосавић „наишла“ на два паркирана камиона робе која је из правца централне Србије илегално ушла на Косово. Возач С.Д. је, међутим, за портал овај портал испричао другачију причу.

Портпарол КФОР-а Винћенцо Грасо, у изјави за "Коссев" наводи:

„Према нашим информацијама, један камион је био на самој административној пограничној линији између баријера које одвајају страну и са Косова од стране са Србије. Патролу КФОР-а контактирала је косовска погранична полиција, али није била укључена у догађај. КФОР нема други камион“.

Грасо објашњава да је административна погранична линија, иако линија на мапи, на самом терену шира, тако да иако је камион био на линији, то значи да је био на терену који повезује обе стране.

Прочитајте још - КОСОВСКА ПОЛИЦИЈА СЕ ИЖИВЉАВАЛА НАД ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ И ОДБОРНИКОМ НИША: Увртали им руке, бацали их на аутомобил, па их привели


Он са друге стране није имао сазнања о другом камиону, али ни о појављивању, односно улози Војске Србије.

Према речима власника камиона, два возила, један са сточном храном, један са млечним производима била су паркирана у селу Муре, у општини Рашка на територији централне Србије.

У тренутку када је Косовска полиција пронашла камионе, возачи нису били у близини, а једно возило је било закључано, док је друго, у којем је остао кључ, Косовска полиција запленила и одвела на царински терминал у Митровици.

„Косовска погранична полиција је ушла на територију Србије сигурно бар један километар. Одвезли су један камион, други нису могли, јер је био закључан,“ објашњава за КоШев С.Д. који је о томе шта се десило са робом и возилом сазнао тек ујутру.

Према сазнањима С.Д., те вечери је умало дошло и до безбедносног инцидента, јер, како он тврди, Војска Србије се у неком тренутку у току ноћи упутила према патроли косовске пограничне полиције.

Војска Републике Србије није се огласила овим поводом.

„Све време су чували и други камион, све док није српска војска кренула према њима. Када је кренула српска војска према њима, они су позвали своју команду и рекли војска иде према нама, шта да радимо. Рекли су им па где сте, на шта су они одговорили да су повише пирамида (бетонске бове којима је обележена административна граница). Они су им рекли, ко је вама рекао да будете ту, повлачите се одмах да вас не би похапсили“, испричао је С.Д.

Када је С.Д. дошао на лице места, полиција се већ, према усменим сазнањима која има, наводно по наредби капетана Фејзулаха Таре повукла на територију самопрокламованог Косова где су сви чекали КФОР да утврди где је граница.

„Амерички контингент је дошао, утврдио координате да је граница ту код пирамида. КФОР је утврдио да су оба камиона била у Републици Србији, рекли су да ће данас доћи командант Грон и да ће доћи тај капетан Тара с којим сам се ја лично видео на терену и који ми је усмено признао, пред осталим припадницима да је направљен инцидент, да су прешли горе и да само чека званично, писмено образложење КФОР-а са координатама да су оба камиона на територији Републике Србије, што је КФОР одмах послао њиховом штабу“ објашњава С.Д.

"Коссев" констатује да је у више наврата покушао да добије коментар Косовске полиције на овај случај, али се то није догодило.

Капетан Тара, који је и предводио акцију навео је тада да није знао да су прешли на територију централне Србије, а С.Д. је други камион одвезао даље ка Копаонику.

Додаје и да је у Рашки пријавио крађу камиона где је у изјави рекао да има усмена сазнања да га је одвезла Косовска полиција.

С.Д. је подсетио и на споразум по ком пограничним појасом од 2 км између Србије и Косова могу да патролирају само српска војска и КФОР, те да се Косовска погранична полиција није смела наћи ни у тој зони, пише "Коссев".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (61)

star

20.02.2019. 14:10

Kosovska policija je prekršila svaki sporazum jer je dejstvovala na teritoriji Srbije i zaplenila robu i jedan kamion, oteravši ga za Prištinu, kakva je ovo bahatost kosovske policije, za svaku osudu.

Dragan

20.02.2019. 14:21

ALbanci izgleda neprestano provociraju i zloupotrebljavaju spremnost Srbije za konstruktivan dijalog. Ali oni se igraju sa vatrom i previše izazivaju. Moglo bi to lako da im se obije o glavu i da naši specijalci "slučajno" upadnu na Kosovo.

caca

20.02.2019. 14:27

Bahatost kosovske policije govori o tome koliko su teroristicki nastrojeni,i da su spremni da izazivaju nemire!!!!

Tanja

20.02.2019. 14:33

Provokacije od srane albanaca ne prestaju ovo je uzas kakvim se sve podlim trikovima sluze .

Мр Радомир Шћепановић

20.02.2019. 14:41

Поред овакве власти,регулисаће саобраћај у Београду!

zgadjen

20.02.2019. 14:46

Ukoliko dodje do necega, ne moramo da dobijemo rat, ali neka se strelja svaki dezerter. I to ce biti nesto! Beogradski sinovi koji majkama sumnjivog morala bg gospodjama vire ispod suknje.....A rat dobili, ne dobili, sta god.

Zoran K

20.02.2019. 14:54

Dok Kfor reaguje oni mogu zauzeti čitav sever.Ovo je akcija koja dodatno zabrinjava Srbe na KiM.

MAKSS

20.02.2019. 15:15

Trebalo bi nadlezni da provere tvrdnje obe strane i ako se utvrdi da neko laze on treba biti kaznjen.

Марко из Требиња

20.02.2019. 15:16

Ботови, једино је право питање како је српска полиција то дозволила.

Maki

20.02.2019. 15:18

Mnoge sporazume, dogovore i prava su oni prekrsili, zato smo svi danas u ovakvoj situaciji sa njima

miki

20.02.2019. 15:25

Ceo svet je uvideo da se lažna država Kosovo ne temelji na nikakvim medjunoarodno pravnim osnovama.

Mile 47l2.

20.02.2019. 15:38

Kako je Srpska Policija to dozvolila mozda su spavali a i vojska dali dli su Oni tu u patroli,znaci potpuna nekontrola sa nase strane.

Sarplaninac

20.02.2019. 15:47

A gde su srpski carinici i pogranična policija! po običaju ,spavali Il se zavukli u meku kafanu,da da piju i jedu đabe!!

Rade Bg

20.02.2019. 15:49

Verujem da je sramota svakog srpskog specijalca u dnu duse ko ga vodi. Bio policajac ili vojnik profesionalni! Dokle ce SRBI da trpe SIPTARSKO maltretiranje? Ko vodi ovu zemlju i vojno i politicki?

Драган КНН

20.02.2019. 17:59

@Dalibor - Није провокација већ инцидент са намјером . Требало им је изићи у сусрет и похапсити их !!!

Milan

20.02.2019. 17:11

Kosovska policija pravi mnoge probleme, EU i medjunarodna zajednica treba da is skrenu paznju na to bahato ponasanje.

Master

20.02.2019. 17:15

Arbanasi nisu ni svesni kakvu priliku imaju da reše svoje nacionalno pitanje.

Sneza Pantic

20.02.2019. 17:35

Nemorajju nasi da se hvale da roba ide na KIM ..cuti i radi kao i oni...

milena

20.02.2019. 18:01

Kakvo je ovo bahato ponasanje pristinske policije, dokle vise da se tolerise???

Bilja M

20.02.2019. 19:02

Ako je ovo istina, onda je to jako bahato, siledzijsko ponasanje Albanaca i ni malo bezazleno. Takve tvari se ne bi smele dozvoljavati.

Nikola

21.02.2019. 09:48

Priština čini sve da izprovocira Srbiju i da dođe do oružanog sukoba.