УРУЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА “НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ”: Наклон херојима нашег времена

Ј. МАТИЈЕВИЋ

11. 02. 2019. у 12:30

Сутра уручење признања за најплеменитији подвиг године. Четири златне и 11 специјалних сребрних плакета

УРУЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА “НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ”: Наклон херојима нашег времена

ЈУНАЦИ Ђорђе Чичулић, Стојан Мишковић, Јован Мијатовић, Дамир Комленић и Сава Зорић

ТРАДИЦИОНАЛНО, 55. пут, Србија ће се поклонити најхуманијима, најодважнијима, најнесебичнијима међу нама! На свечаности у Скупштини града Београда сутра у 12 часова биће уручене златне и сребрне плакете добитницима признања у акцији “Вечерњих новости” - “Најплеменитији подвиг године”.

Жири, којем је председавао академик Матија Бећковић, одлучио је да Златну плакету за најплеменитији појединачни подвиг добије полицајац Милош Милошевић (31) из Алексинца, на служби у Нишу. Он се, 17. јуна прошле године, голорук, бацио на помахниталог нападача који је испред кафића “Манила” у Нишу из “калашњикова” пуцао на раднике обезбеђења и пролазнике ранивши петоро људи. Ни бројне задобијене повреде, од којих се још опоравља, нису Милоша спречиле да обузда нападача. За жири, његово дело је пример човештва и храбрости.

- Овај млади полицајац као да је васкрсао из наше епске поезије, јер подсећа на јунаке које ни задобијених седам љутих рана не спречавају да заштити нејач - рекао је академик Матија Бећковић. - То је велико искушење, будући да човек не зна ко све у њему живи, а када се такво нешто деси, он самог себе надмаши. Потребно је да се околности тако удесе и да се на питање “бити ил’ не бити” одговори оваквом храброшћу.


Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг добиће Дамир Комленић, Ђорђе Чичулић, Стојан Мишковић и Сава Зорић из Кикинде и Јован Мијатовић из Банатског Деспотовца. Они су се, не чекавши ни часа, организовали преко друштвених мрежа и медија и донирали кожу за раднике НИС тешко повређене у пожару на нафтној бушотини “Брамаљ 3” у Брадарцу код Пожаревца. Њихова жеља да помогну била је већа од свих предстојећих болова и дуготрајног опоравка који су их чекали после донирања коже.

Милош Милошевић /Фото Ј. Ћосин


Младом Огњену Дамљановићу (18), из Ужица, биће уручена Златна плакета за најплеменитији дечји подвиг. Овај храбри “младић од врлина”, крајем марта прошле године спасао је из хладне, набујале Ђетиње четворогодишњег Лазара кога је вода немилосрдно носила...

ПОСТХУМНО Милорад Јовановић

Није заборављен ни Милорад Јовановић (60), из Белегиша. Иако инвалид, са само једном руком, он је дао живот у жељи да из Дунава спасе спасе своју унуку Александру (12). У намери је успео, али је он настрадао. Породица Милорада Јовановића, за његов подвиг, примиће Златну плакету за најплеменитији подвиг која се додељује постхумно.

На сутрашњој свечаности, појединцима и удружењима биће додељено и 11 специјалних сребрних плакета.

НЕУСТРАШИВ Огњен Дамљановић


ТВ ПРЕНОС НА ПИНКУ 3

ДИРЕКТАН пренос свечане доделе емитоваће се на програму ТВ Пинк 3 (Пинк инфо), тачно у подне. Осим церемоније уручења награда, гледаоци ће премијерно видети и филмове - приче о нашим јунацима из 2018. године и њиховим подвизима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације