РЕДОВНИ члан САНУ и прва жена ректор новосадског Универзитета Олга Хаџић (1946–2019) преминула у 73. години у Новом Саду – саопштила је данас САНУ.


Основну школу, гимназију и Средњу музичку школу (клавир) завршила је у Новом Саду. Диплому на студијама математике на Филозофском факултету у Новом Саду стекла је 1968. године, када је изабрана за асистента на новоформираном Природно-математичком факултету у Новом Саду.


Магистрирала је на Природно-математичком факултету у Београду јуна 1970, а докторску дисертацију је одбранила марта 1972. на ПМФ-у у Новом Саду. За редовног професора на Природно-математичком факултету у Новом Саду је изабрана 1981. Постала је члан ВАНУ 1984, дописни члан САНУ 1991, а редовни члан САНУ 1998. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - IN MEMORIAM: Преминуо академик Ристић

Аутор је и коаутор преко 200 научних радова који су објављени у домаћим и иностраним научним часописима у САД, Немачкој, Италији, Јапану, Аустрији, Индији, Пољској, Румунији и Мађарској. Написала је 21 књигу. Област њеног истраживања била је теорија фиксне тачке, а једна класа тзв. т-конорми носи њено име. Године 2006. докторирала је на ПМФ-у у Новом Саду са темом из области стратегијског менаџмента у културном туризму, а последњих година се бавила организационом психологијом.


Олга Хаџић увек је била јасно усмерена на интересе наставе и науке. Била је омиљена међу студентима, а нарочиту пажњу посвећивала је даровитим студентима који су потекли из сиромашних породица.