СКАНДАЛОЗАН АУТОРСКИ ТЕКСТ: Похвала Јасеновцу као месту за одмор

Ј. Матијевић

08. 12. 2018. у 13:00

Зоран Хамовић свој став о књизи која негира злочине у логору смрти назвао штампарском грешком. Аутора који је негирао стравичне злочине назвао хладним истраживачем, који је посвећен чињеницама

СКАНДАЛОЗАН АУТОРСКИ ТЕКСТ: Похвала Јасеновцу као месту за одмор

БУРА коју је у српској културној и политичкој јавности изазвао ауторски текст Зорана Хамовића, књижевника, издавача и члана председништва Покрета слободних грађана Саше Јанковића, написан поводом минулог Сајма књига у Загребу, још се не стишава. Лавину реакција у медијима и на друштвеним мрежама подигао је део у коме он за срамну и контроверзну књигу "Радни логор Јасеновац", где се мучилиште и стратиште назива местом за разоноду, а за њеног а аутора написао: "Игор Вукић, публициста, политиколог, хладни истраживач, посве предан чињеницама, даје свој допринос другачијем разумевању логорске установе и њеног деловања."

Вукићево дело, међутим, критиковали су и истакнути хрватски историчари. Реч је о једном од најсрамнијих покушаја негације злочина у Јасеновцу и манипулације бројем жртава, јер је аутор злогласни логор и једно од највећих стратишта Другог светског рата представио као забавиште, а жртве као посетиоце културних приредаба и полазнике курсева! Осим тога, у књизи се наводи да је Јасеновац био место на којем није било ни монструозних убистава, већ само "неколико групних егзекуција које су последица одмазде за бежања, дисциплинске прекршаје или покушаје побуне", а негира и постојање дечјег концлогора.

- У том тексту желео сам да супротставим две књиге о Јасеновцу, које су се појавиле на Сајму књига у Загребу, и то пажљивом читаоцу мог текста неће промаћи - каже Хамовић за "Новости". - Прва је одлична студија Иве Голдштајна "Јасеновац", а друга је њена супротност, књига Игора Вукића. Уз њу сам навео део из каталога. Приликом штампања мог ауторског текста у "Времену" изостављени су наводници, па би се могло помислити да хвалим Вукића и његово дело. А, ко би, заправо, могао рећи било шта позитивно о Јасеновцу?

Игор Вукић

Када се говори и пише о монструозној фабрици смрти - Јасеновцу, академик Василије Крестић каже да је за "финални текст" неопходна концентрација и аутора и издавача.

- Штампарске грешке су увек могуће, али када неко пише о Јасеновцу важно је да прочита текст пре штампања - каже академик Крестић. - Последњих година у Хрватској су се појавиле књиге о Јасеновцу чија се садржина граничи са безобразлуком и безочним ниподаштавањем јасеновачких жртава. Ту више нема ни науке, ни трунке морала, нити здравог разума. На делу је бежање од истине и злочина, обмањивање јавности и фалсификовање историје. Треба да схватимо да имамо посла с људима који су спремни да искривљују и кривотворе историју како би је уподобили дневнополитичким и државним интересима.

Зоран Хамовић

УГОСТИЛИ, ПА СЕ ПОКАЈАЛИ

СКАНДАЛОЗНО гостовање Игора Вукића на ХРТ, у емисији "Добар дан Хрватска", где је заправо промовисао своју срамну књигу, осудила је већина хрватских медија. Потом се огласило и руководство ХРТ оградивши се од тог гостовања, одржана је и хитна седница Програмског савета, али је водитељка емисије Марина Медвед Пулић у писму медијима рекла да је уредништво ХРТ знало кога је позвало у госте.

ИМЕНА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ

НА трамвајским и аутобуским станицама у Новом Загребу, активисти покрета "Антифа Загреб" лепили су плакате са именима деце која су страдала у логору Јасеновац. Из овог покрета поручују да негирање усташких злочина "неће проћи". У Јасеновцу живот је изгубило 20.101 дете млађе од 14 година. Активисте је на акцију подстакло све чешће промовисање књига које негирају ужасе из концентрационог логора Јасеновац.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Petar M

08.12.2018. 13:46

Jasenovac obnoviti, pa sve koji pisu i pricaju neistine o logoru u jasenovcu, poslati ih tamo da se zabavljaju, koao oni nesretnici koji su tamo nastradali. Vecna im slava.

zaliv.net

08.12.2018. 13:49

Ne idite kod njih na more, ne kupujte njihove proizvode, jednostavno NISTA zajednicko sa njima da nam se ne bi ponavljala zla od tog iskompleksiranog naroda!

Zoran Dedic

08.12.2018. 14:28

zato nam tako i ide,jer su nasi mediji katastrofa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Klematis

09.12.2018. 05:36

@Dr Zivago - Zašto tako razmišljaš? Šta su bilo čija deca kriva za grehe svojih roditelja?

Цецко

08.12.2018. 18:29

Џаба им све ове нове књиге, јер је Виктор Новак, одмах после рата написао MAGNUM CRIMEN. У овој књизи је до детаља описао Усташке злочине и зато је изопштен из Католичке цркве.

Petar

08.12.2018. 20:02

Do kada ćete ovakve ispade da nazivate "provokacijama"?! Nisu to provokacije, to Hrvatski fašizam koji im nije izašao iz glave!